Lidovky.cz: Když už si člověk přidává do kávy mléko, jaké by měl vybrat, aby byla káva co nejlepší?
Chuť kávy vynikne v kombinaci s mlékem plnotučným. Je to právě kvůli tuku obsaženém v mléce. Pakliže je mléko ještě navíc zahřáté na určitou teplotu, získává na sladkosti, a tím podtrhne výjimečnou chuť kávy.
Lidovky.cz: Je to tak, že mléko a cukr kávu spíše kazí?
Každý by si měl mírně dochutit kávu podle svého. A je jedno, jestli trochou mléka, nebo cukrem. Je ale fakt, že Italové doporučují jeden hnědý cukr, aby káva chutnala jako čokoládový bonbonek.
Lidovky.cz: Jak je to s tureckou kávou?
O turecké kávě už se ví, že je označována jako káva nezdravá, neboť je těžká pro zažívací systém. V dnešní době zaměřené na zdravý životní styl uvádí odborníci za zdravou kávu připravovanou ve velmi krátkém čase. Kdy se vyextrahovává z kávy jen to nejlepší co z ní můžeme dostat.
Lidovky.cz: Méně je někdy více. Kolik šálků kávy je vhodné vypít denně?
Jestliže je káva černá s krátkou extrakcí, můžeme vypít i několik espresso šálků denně. Tuto kávu trávíme cca 20 minut záleží na skladbě organismu. Je však samozřejmostí hlídat si pravidelnou stravu a řádný pitný režim.
Proč není turek zdravý?V prvních minutách louhování se do nápoje uvolňují jen chuťové a aromatické složky. Později se ale uvolňují rezidua z pražení a další kofein. Nápoj poté není zdravý. Pro zdravého člověka sice riziko nepředstavuje, ale pro citlivé jedince už vhodný není. Více čtěte ZDE. |
Lidovky.cz: Jak bychom měli kávu co nejlépe skladovat?
Například směs Mocha Italia doporučují skladovat v chladnu do 8°C. Neznamená to však, že veškeré zrno musí být skladováno stejně. Obecně platí, že káva by se měla skladovat v suchém prostředí při teplotě okolo 20°C. Vyšší teplota způsobuje zesládnutí kávových zrn, ztrátu oleje a zoxidování.
Lidovky.cz: Jak by mělo být zrno namleté? Je lepší spíše hrubá či jemná konzistence?
Spíš je rozhodující, jakou kvalitu si udrží namletá káva. Když jsou zrnka vsypána do zásobníku v mlýnku, mají jinou spotřební dobu než káva mletá. Obecně platí, že káva namletá 5 minut a 55 minut má ve výsledku opět rozdílnou kvalitu.
Lidovky.cz: Jakou přípravu byste doporučila? A jaký je vlastně rozdíl mězi Arabicou nebo Robustou?
Arabica má větší, oválná zrna. Dodává espressu výraznější aroma, kyselost a příjemnou chuť. Je označována za kvalitnější oproti robustě je více náchylná k chorobám a plísním, roste ve vyšších nadmořských výškách. Robusta je typická výrazně zemitou a hořkou chutí a vysokým obsahem kofeinu (2x více než Arabica). Na povrchu nápoje vytváří cremu, neboli kávovou pěnu. Kdo tedy preferuje plnější chuť a hodně kofeinu, jeho favoritem bude robusta.