Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Tzatziky podle Violety

Jídlo

  11:26
Recept na správné tzaziky od řecké kuchařky Violety Karaniku. Ždímání okurky v utěrce ani vydlabávání zrníček za účelem odvodnění Violeta nedoporučuje a typicky české náhražkování hustého jogurtu zakysanou smetanou (nebo dokonce lučinou) také neschvaluje.

1 střední salátová okurka
1 kelímek (200g) řeckého jogurtu
hrst máty nebo kopru
1 velký stroužek česneku (příp. 2 menší)
1 lžíce olivového oleje
1 lžička citrónové šťávy
sůl, čerstvě mletý pepř
černá oliva na ozdobu (nemusí být)


1. Okurku oloupejte pomocí škrabky na zeleninu a poté nakrájejte 
na malé kostičky o velikosti strany cca 2-3 mm. Tzn. nejprve 
rozkrojte okurku podélně napůl, poté nakrájejte na tenké plátky 
a ty překrojte příčně.

2. Lístky máty nebo kopru oberte ze stonků a nasekejte nožem - 
mátu na jemno, protože má tužší listy, v případě, že 
dáváte kopr, tak nahrubo.

3. Česnek utřete nožem na prkénku a přidejte spolu s bylinkami k 
okurce. Rozmíchejte s jogurtem, ochuťte citrónovou šťávou a 
podle chuti přidejte sůl a čerstvě mletý pepř.

4. Nakonec zakápněte trochou oleje, ozdobte olivou a ihned 
podávejte s bílým pečivem.

Témata: okurka, kopr, máta

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...