23. prosince 2018 5:51 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

U malého pasáčka buvolů aneb zajděte do nejlepší vietnamské restaurace v Praze

Vepřová žebra, marakujová omáčka, zelenina a rýže | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Vepřová žebra, marakujová omáčka, zelenina a rýže | foto: mucdong.cz

Muc dong neboli pasáček buvolů hrající na píšťalku se stal symbolem elegantní vietnamské restaurace, kterou najdete pár kroků od metra Staroměstská. Narazíte tu na něj na zdech i na jídelním lístku. To proto, že tolik evokuje vietnamský venkov, jeho zelenou krajinu, rýžová pole a banyány.

Pro klienty běžných vietnamských vývařoven bude návštěva zdejšího podniku trochu překvapením. Vítá nás rozlehlý, moderní prostor bez jakéhokoli folkloru, jednoduchý, a přitom útulný.

Usazujeme se v zadním salonku a zatím pozorujeme cvrkot. Od 11 do 15 hodin je přes týden v nabídce polední menu, díky němuž je tu poměrně dost strávníků z okolních firem, zbytek klientely očividně tvoří cizinci, zhusta asijského původu. Velmi milé servírky se vyznačují obrovskou dávkou trpělivosti – studium obsáhlého jídelníčku nám totiž dává časově trochu zabrat. Nakonec vítězí kombinace poledního a stálého menu. Pro začátek hodláme ochutnat polévku, rýžové rolky a salát.

Vietnamské rolky

Miso polévka (55,-) obsahuje standardní suroviny: miso pastu, řasu wakame, kostky tofu, jarní cibulku. Chutná velmi dobře, není příliš slaná, jak se někdy stává, a v chladném dni přináší potřebné zahřátí. Rolky z rýžového papíru (2 ks 69,-) jsou plněné smaženým tofu, natvrdo vařeným vejcem, nudličkami mrkve, okurkou, thajskou bazalkou, rukolou a rýžovými nudlemi.

Odpočívají na hnízdě z mrkvových proužků, které jsou tak tenké a ostré, že připomínají spíše jakési struny, a tak je pojímáme jako ozdobu a nekonzumujeme. Rolky samy jsou velmi dobré, a ještě lepší s omáčkou nuóc cham, jež se obvykle zhotovuje z vody, cukru, rybí omáčky, octa, česneku a chilli papriček.

Mangový salát s krevetami (139,-), který jsme zvolily ze stálého menu, je naservírován na velké, tenké, smažené, křupavé placce, bohužel dosti mastné. Chutná nejspíš jako kukuřičné lupínky – a jak nám k našemu překvapení sdělila naše milá servírka, ve Vietnamu se připravuje ze smažené prasečí kůže.

Salát obsahuje směs zelených listů, rukolu, dlouhé nudličky zralého manga, klasický asijský posyp pak tvoří smažená cibule. Všechny suroviny výborně propojuje kyselo sladký, mírně pálivý dresink. Inzerované krevety jsou ve skutečnosti račí ocásky, čerstvé, velké, výborné. Vlastně všechno v salátu nám velmi chutná, až na placku, kterou bychom si odpustily.

Kachna

Jako hlavní chod chceme nejprve ochutnat klasiku – jihovietnamský nudlový salát Bún bo nam bô (149,- v polední nabídce, 189,- v rámci stálého menu), který dostal své jméno po Nam Bô, což je vietnamský název pro bývalou francouzskou kolonii v jihovýchodní Asii Kočinčínu. Jedná se o restované tenoučké plátky hovězího masa, které jsou ve zdejším podání neuvěřitelně křehké a libové, sypané arašídy a smaženou cibulkou, to vše v doprovodu štědré kupky rýžových nudlí, čerstvé zeleniny (salátových listů, mrkve, okurky), bylinek (thajská bazalka a červená perila) a rybí omáčky. Směs je vynikající, aromatická, vyváženě sladko-slano-nakyslá, různorodá i co do struktury – hladké rýžové nudle výborně kontrastují s drsnými plátky šťavnatého hovězího i křupavými buráky.

Červené kari s krevetami (165,-) volíme plné zvědavosti na vietnamskou variaci. Nutno hned na úvod říci, že co do ostrosti si s tou thajskou rozhodně nezadá. Pálí opravdu slušně. O množství koření ostatně svědčí i poměrně sytě zbarvená hustší omáčka, v níž bychom v zájmu zjemnění osobně preferovaly o něco více kokosového mléka, nicméně milovníci pikantních jídel budou asi spokojeni.

V omáčce nalézáme maličké bledé krevetky, určitě mražené, bohužel bez valné chuti, a proužky mrkve, zelí, fazolky a malé růžičky květáku, vše pouze rychle orestované, tudíž zachovávající si svoji křupavost. Bílá lepivá rýže chutná standardně. Celkový dojem je tentokrát o něco horší, kvůli krevetkám.

Na závěr objednáváme ještě mix zdejších dezertů – fialovou lepkavou rýži s kokosovým mlékem a matcha zmrzlinou (99,-), ať je náš přehled kompletní. Výsledek je však trošku rozpačitý: poměrně skromné množství rýže (která ostatně příliš nelepí) bylo zasypáno naopak značným množstvím dosti syntetického jahodového müsli, jež bychom v asijské restauraci opravdu nečekaly. Na toto podloží bylo naaranžováno srdíčko vykrojené z matcha zmrzliny, ta naštěstí chutná zcela uspokojivě, celou kreaci však bohužel opanovalo umělé aroma z müsli. Za poměrně opulentní oběd platíme 780 korun.

S potěšením konstatujeme, že v podniku dostanete hned po příchodu karafu vody zdarma a mají zde kromě hodně specifické vietnamské kávy, jež nemusí vyhovovat každému, i klasické espresso. Obsluha je supermilá, čímž dohání i občasný jazykový výpadek či nedostatek informací ohledně použitých surovin. Jídlo nám v zásadě chutnalo, a můžeme tak konstatovat, že na reklamním sloganu z webu „Nejlepší autentická vietnamská restaurace v Praze“ asi něco pravdy bude – velmi pravděpodobně si návštěvu u malého pasáčka buvolů v dohledné době zopakujeme.

Dana Langášková, Alena Jurionová

Najdete na Lidovky.cz