Neděle 28. února 2021svátek má Lumír 7 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Úbytek kvalitních lidí a luxusní večeře do krabičky. Co se stane s restauracemi po covidu?

Jídlo v krabičce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jídlo v krabičce | foto: Lagarto

Někteří se rozhodli gastro opustit, jiní bojují dále, i když je to boj těžký. Jak se gastronomie proměňuje a promění do budoucna? Někteří restauratéři a šéfkuchaři si myslí, že fatálně. Stanou se z restaurací továrny na krabičky, nebo budou mít otevřenou pouze několik hodin denně?

Lukáš Nevyjel, Nota Bene

1) Lepší podporou a komunikací státu. I media mohou dost pomoci. Pak už je to na každém z nás.

Lukáš Nevyjel

Lukáš Nevyjel

2) Nemyslím si, že se něco jednoznačně promění, je to dost obsáhlý obor. Úrovní gastro provozů existuje skutečně mnoho, kvalita znamená pro každého něco úplně jiného. Někomu stačí pivo a párek a je to pro něj ráj. Pro někoho je to mnohem komplexnější otázka vnímání života a času. Já si osobně myslím, že se toho moc nezmění, ukáže to až síla trhu, o co bude zájem a jestli něco zanikne. Gastro průmysl je živý organismus, k proměně dochází neustále, struktura se mění a vyvíjí. Ať s covidem či bez něho. Rozvážkové služby zde byly už i před covidem, ten je jen umocnil.

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

Dvaadvacet znaků, že s tímhle mužem vás místo pohádky čeká jen utrpení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Některé ženy jako by se zhlédly v popelce. Věří, že oříšky přinášejí prince. Jenže nakonec jsou z nich spíš veverky –...

Inflace požírá uložené peníze. Kam s nimi, aby jich zmizelo co nejméně?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Naspořili jste 200 000 korun, uložili je na účet, těšili se na úroky a po roce zjistili, že jste zbohatli o celých 340...

Biolog Zrzavý: Covid se postará, abychom umírali i na něco jiného než rakovinu

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Podle amerického psychologa a genetika Roberta Plomina mají zděděné geny daleko větší význam při utváření naší...