Neděle 28. února 2021svátek má Lumír 7 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Úbytek kvalitních lidí a luxusní večeře do krabičky. Co se stane s restauracemi po covidu?

Jídlo v krabičce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jídlo v krabičce | foto: Lagarto

Někteří se rozhodli gastro opustit, jiní bojují dále, i když je to boj těžký. Jak se gastronomie proměňuje a promění do budoucna? Někteří restauratéři a šéfkuchaři si myslí, že fatálně. Stanou se z restaurací továrny na krabičky, nebo budou mít otevřenou pouze několik hodin denně?

Štěpán Návrat, Café Budha

1) Tím, že nebudeme sedět na zadku, zírat a říkat si, jak je na tom celý svět špatně. Že s tím nic neuděláte to dokáže každý. Je potřeba inovovat, vymýšlet, plánovat nové akce a zážitky pro lidi. Oslovit nové kanály pro spolupráci, která přivede korunky.

Štěpán Návrat

Štěpán Návrat

2) Doufám, že gastronauti přestanou být nejchytřejší na světě. Doufám, že se ponaučí ze svých chyb a zavedou zkrácenou pracovní dobu. Doufám, že rozšíří své portfolio o další služby jako rozvoz, e-shop, výroba domácích surovin a omáček a třeba i školu vaření. Pro nás již nemá smysl vařit každý den, budeme restaurace provozovat pět dní v týdnu v jedné směně s brigádníky a kuchařskými nadšenci. To bude klíč. Ušetřit na provozu a vymáčknout z něj maximum. Taktéž zavedeme odpolední pauzu mezi servisy, abychom si všichni odpočinuli a naučili klienty chodit v blocích, jak to je v zahraničí. Jsme přece světoví? Samozřejmě u hospod to zůstane celodenní, ale je čas vytvořit kategorizaci restaurací, aby se lidé do nich uměli rezervovat a třeba i oblékat stejně jako do divadla. Není nic horšího než vejít ráno do podniku a říct si,dnes jsem mínus 35 tisíc korun, tak pojďme makat. Mzdové náklady v kuchyni vzrostly o 40% za poslední tři roky, dodavatelé zdražili o 30 %, dnes už i 100 % na zelenině a asijských produktech, energie o 35 %. Ceny zůstaly u nás stejné maximálně se pohnuly o 5-10 % nahoru i dolů. Proto vznikla i krizová bublina, že podniky neměly dostatečný polštář.

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Reportérka Julie Mahlerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Rozhánění nelegální párty. Policie v lednu zasahovala na večírku v domě v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Rituální vražda v pražské hospodě U Dvou koček. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!