Někteří se rozhodli gastro opustit, jiní bojují dále, i když je to boj těžký. Jak se gastronomie proměňuje a promění do budoucna? Někteří restauratéři a šéfkuchaři si myslí, že fatálně. Stanou se z restaurací továrny na krabičky, nebo budou mít otevřenou pouze několik hodin denně?
Jan Curylo, Restaurace Pelikán
1) Přijatelnými kroky, které umožní mít možnost normálně podnikat ze strany vlády a které budou komunikovány včas, a to samé ze strany Evropského společenství. Uzavírání jednotlivých zemí a zákazy cestování jsou pro určité lokality zcela zničující. Rozhodující bude nadcházející sezona, která pojede v plných režijních nákladech bez absolutně nedostačujícího Covid Gastro programu.
2) Jak se promění si netroufám říci. Určitě bude tvrdší a složitější v lokalitě, kde se nacházíme. Počítám s tím, že i velcí hráči otevřou jen část hotelových kapacit a nedokážu si představit kolik a v jaké míře dorazí zahraniční klienti. Rozvozy, který některé restaurace předtím vůbec neměly bude díky novým platformám vzniklým v Covidu fungovat podle mě dál.
Spoustu restaurací se určitě i zamyslela na on-line komunikaci se zákazník. Kdo nebude a není vidět v záplavě ostatních podniků na “webu”, nemá šanci se udržet samozřejmě kromě zavedených a známých míst.