Někteří se rozhodli gastro opustit, jiní bojují dále, i když je to boj těžký. Jak se gastronomie proměňuje a promění do budoucna? Někteří restauratéři a šéfkuchaři si myslí, že fatálně. Stanou se z restaurací továrny na krabičky, nebo budou mít otevřenou pouze několik hodin denně?
1. Jak podle vás dají zmírnit krizové dopady pandemie na gastro průmysl?
2. Jak se podle vás gastro obor promění? Vstoupí do prostoru nějaké nové trendy (flexibilita, nabídka jídel s sebou, online rezervační a objednávkové systémy, koncepty apod.)?
Lukáš Hlaváček, Alcron
1) Toto je extrémně náročné období pro každého provozovatele gastro zařízení. Většině podniků tržby spadly na minimum, vše se zastavilo. Pomoc od státu je, ale minimální a pomalá. Na rozdíl od zahraničí, kde podle jejich verze EET má vláda stejně jako naše přístup k tržbám z minulého roku a ty proplácí, tak u nás se nic takového neděje. To by byla cesta, jak gastru pomoci.
2) Tahle situace dostala všechny, kterým alespoň trochu na své práci a podnikání záleží. Mnozí museli vyjít ze svých komfortních zón a zapojují v tuto chvíli opravdu hodně kreativity, aby se alespoň nějaké tržby na přežití podařilo vytvořit. A jestli se nějak průmysl změní, tak to si nemyslím. Take away jídlo po spuštění restaurací bude fungovat dál u některých podniku, ale ne v takové míře. Fine dining podniky se těší až budou moci podávat jídlo na talíř a být v kontaktu s hosty. Lidé si zvykli chodit do restaurací. Už to do našich životů patří a to je moc dobře. Myslím, že mnohým i mně to moc chybí, a to nejde pouze o gastro, ale celkově o normální život jako jsme vedli před covid.