Středa 21. dubna 2021svátek má Alexandra 4 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Úbytek kvalitních lidí a luxusní večeře do krabičky. Co se stane s restauracemi po covidu?

Jídlo v krabičce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jídlo v krabičce | foto: Lagarto

Někteří se rozhodli gastro opustit, jiní bojují dále, i když je to boj těžký. Jak se gastronomie proměňuje a promění do budoucna? Někteří restauratéři a šéfkuchaři si myslí, že fatálně. Stanou se z restaurací továrny na krabičky, nebo budou mít otevřenou pouze několik hodin denně?


1. Jak podle vás dají zmírnit krizové dopady pandemie na gastro průmysl?

2. Jak se podle vás gastro obor promění? Vstoupí do prostoru nějaké nové trendy (flexibilita, nabídka jídel s sebou, online rezervační a objednávkové systémy, koncepty apod.)?

Lukáš Hlaváček, Alcron

1) Toto je extrémně náročné období pro každého provozovatele gastro zařízení. Většině podniků tržby spadly na minimum, vše se zastavilo. Pomoc od státu je, ale minimální a pomalá. Na rozdíl od zahraničí, kde podle jejich verze EET má vláda stejně jako naše přístup k tržbám z minulého roku a ty proplácí, tak u nás se nic takového neděje. To by byla cesta, jak gastru pomoci.

Lukáš Hlaváček

Lukáš Hlaváček

2) Tahle situace dostala všechny, kterým alespoň trochu na své práci a podnikání záleží. Mnozí museli vyjít ze svých komfortních zón a zapojují v tuto chvíli opravdu hodně kreativity, aby se alespoň nějaké tržby na přežití podařilo vytvořit. A jestli se nějak průmysl změní, tak to si nemyslím. Take away jídlo po spuštění restaurací bude fungovat dál u některých podniku, ale ne v takové míře. Fine dining podniky se těší až budou moci podávat jídlo na talíř a být v kontaktu s hosty. Lidé si zvykli chodit do restaurací. Už to do našich životů patří a to je moc dobře. Myslím, že mnohým i mně to moc chybí, a to nejde pouze o gastro, ale celkově o normální život jako jsme vedli před covid. 

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

V křečových žilách může být i litr krve, varuje primář Schütz

Primář Žilní kliniky Ota Schütz | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Viditelně rozšířené žíly, těžké nohy či pocit mravenčení. Potíže s křečovými žílami neboli varixy trápí v populaci...

Velký test samotestů na covid: Kapesní laboratoř vám dá naději, nikoliv jistotu

Testovací sady na přítomnost viru SARS-CoV-2 | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Chcete do práce nebo na návštěvu k příbuzným? Budete-li mít štěstí, třeba na vás vyjde vhodný test na covid. Pečlivě...

KOMENTÁŘ: Na dveře klepe obří inflace. A bát by se měla i česká vláda

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium V Americe probíhá obří záchrana ekonomiky na dluh. Do toho všude zdražuje ropa i potraviny. Svět se opět začíná bát...