Středa 25. listopadu 2020svátek má Kateřina -2 °C mlha Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Učte se od Italů. Jak uchovat unikátní chuť rajčat až do zimy?

Konečné dochucení čerstvými bylinkami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Konečné dochucení čerstvými bylinkami | foto: DAGMAR HEŘTOVÁ, TASTEJOURNEY.CZ

Letos s rajčaty naložte jinak! Vyzkoušejte nový způsob jak zachovat rajčatům barvu, chuť a voňavý nádech, který už jen doplníte středomořskými bylinkami a orientální skořicí. Vytvoříte si tím zásobu na dny, kdy rajčata jsou již dávno dozrálá a keříčky již odvedly svoji houževnatou práci.

Barevné konzervování rajčat může mít i jinou podobu než jen přidání do kečupu, třeba jako marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem. Oceníte je k masu, do salátu, k těstovinám i na pizzu.

Zavařujte rychle

Rychlé a příjemné uchování rajčat je výzva. A pokud se vám jich urodilo tolik, že nevíte co s nimi, dají se i úžasně připravit na dobu, kdy slunce již nedává rajčatům známou chuť. Podívejme se k Italům, rajčata v jejich kuchyni hrají prim a nechme se jimi inspirovat. Můžete totiž rajčata zpracovat nejen do oblíbeného kečupu, ale můžete mít i jiné způsoby jak chuť rajčat zachovat. A nový trend je rychlé zavařování s udržením a rozvinutím chutí.

Passata- jemná omáčka, kterou oceníte při vaření

Připravit si doma propasírovanou směs z rajčat, tedy lépe řečeno omáčku pro pozdější použití, je ideálním zpracováním rajčat. Navíc povařením rajčat totiž ceněný lykopen, významný antioxidant, který obsahují, je ještě účinnější a tak trochu paradoxně vařená rajčat jsou zdravější.

o autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz

Dagmar Heřtová

Passata je ideálním produktem k přidání do rajských omáček anebo k jiným pokrmům, kde potřebujete mít voňavou ryzí rajčatovou šťávu. K přípravě passaty se nejlépe hodí odrůdy perini a ramati, připravuje se totiž se slupkou, která se ale propasírováním odstraní.

Marinování a sušení rajčat

Pro marinování a sušení rajčat se nejlépe hodí malá cherry rajčátka, doporučují se odrůdy datterini a ciliegini. Při odrůdě ciliegini můžete použít i jejich verzi žlutých rajčátek, barevně vám vaše nakládaní osvěží. Rajčátka můžete nakládat do octa, nejlépe s přidáním česneku, kopru a voňavé bazalky.

Sušená či polosušená rajčátka jsou již známou cestou jak si je později vychutnat s větší intenzitou a chutí. Sušením v troubě při teplotě 140° C nejméně dvě hodiny a okořeněnou čerstvým tymiánem a sušeným oregánem a zasypaným cukrem získáte ideální rajčatovou směs, kterou oceníte v salátech, na pizze či u jiných pokrmů.

S bylinkami a kořením nešetřete

Na pikantní notu

Malá cherry rajčátka můžete naložit i trochu více pikantněji. Přidejte chilli papričky a doplňte černým pepřem, skořicí a bobkovým listem a restujte na olivovém oleji s přidáním balzamikového octa. Vařte však si jen 6 minut, ostatně jako všechna nakládaná rajčata. Na 1 kilo rajčat se neobávejte použít 5 chilli papriček, vyvážená pikantní chuť je zaručena.

Rajčata, skořice a bylinky - marinujte!

Naložená cherry rajčátka s bylinami a skořici jsou příkladem, jak lze rajčata uchovat moderním způsobem. A pokud použijete rajčátka barevná, získáte tím ještě větší efekt, protože jednoduše krásně vypadají, což ještě více vynikne až je dáte na stůl k masu, k těstovinám, na pizzu či do salátů. Voňavá marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem vás okouzlí nejen proto, že se vaří jen 5 minut, ale i svoji pikantní chutí česneku a bylinek s hladivou skořicí.

K použití prakticky kdykoli
Dávejte do sterilovaných sklenic

Marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem

  • 1 kg cherry rajčátek různých barev
  • 6 stroužků česneku
  • 5 lžic olivového oleje
  • 2 velké snítky čerstvé rozmarýny
  • několik snítek tymiánu
  • 3 střední tyčky celé skořice
  • 1 lžička kuliček zeleného pepře
  • 4 čerstvé bobkové listy
  • mořská sůl

Nejdříve si omyjte cherry rajčátka, odstraňte stopky a rozkrojte napůl horizontálně. Na pánev dejte olivový olej a zahřejte. Nakrájejte česnek na tenké plátky a vhoďte na pánev, přidejte rajčata a celou skořici, 3 bobkové listy, (jeden si ponechte na konečné přidání do sklenic), kuličky zeleného pepře a jemně nasekanou snítku rozmarýnu, druhou větvičku si ponechte na konečné přidání do sklenic. Lístky čerstvého tymiánu odstraňte ze stopek a část přidejte ke směsi, zbytek ponechte na závěrečné přidání do sklenic, a vše osolte mořskou solí. Na pánvi vše zahřejte a za velmi jemného míchání povařte 5 minut. Připravte si sterilizovaných sklenice a plňte je i se šťávou, kterou rajčátka pustí. Přidejte ještě lístky rozmarýnu, tymiánu a bobkového listu. Uzavřete a ponechte v chladu. Po otevření skladujte v ledničce a spotřebujte do 1 týdne.

Bylinky a koření hrají při zavařování prim

Máme podvyživené děti? Trend „zdravého“ stravování je tragický, říká odborník

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Špenát je hnusný, rajčata taky. Do školní jídelny nechodíme, tam nám nechutná. Jíme jen špagety a pizzu. A tak dál....

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Měření teploty u vstupu do pardubické nemocnice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Generace nevzdělaných dětí. Jen málokdo dělá při distanční výuce pokroky

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Je osm hodin ráno, učitel zakládá virtuální místnost, do které se postupně připojí žáci. Jednomu nejde mikrofon,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!