2. dubna 2019 5:56 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Učte se od mistra. Zkuste gnocchi s omáčkou z čerstvých rajčat

Od koho jiného se naučit, jak připravit pravé italské rizoto či těstoviny, než od Itala? Nechce se vám trávit v kuchyni při přípravě večeře příliš mnoho času? Zkuste chutné a přitom na přípravu nenáročné italské pokrmy. Server Lidovky.cz připravit seriál videoreceptů, díky kterým bude příprava italského jídla hračka.

Gnocchi s omáčkou z čerstvých rajčat

Těsto na gnocchi:

  • 500 g vařených brambor
  • 150 g hladké mouky
  • 30 g parmezánu
  • 1 vejce
  • 1 muškátový ořech
  • sůl

Omáčka:

  • 1 červená cibule
  • 200 g cherry rajčat
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • trochu vody

Postup: Nejdříve si připravíme těsto na gnocchi. Uvařené brambory v misce rozmačkáme a přidáme do ní parmezán, vejce, mouku, sůl a trochu muškátového oříšku. Vše zamícháme a uhněteme těsto, které rozválíme na váleček, přibližně velikosti jednoho palce. Z takto připraveného těsta vykrájíme samotné gnocchi a vidličkou vytvarujeme drážky, aby se nám v nich hezky držela omáčka.

Nyní si připravíme omáčku. Na pánev přidáme olivový olej, nakrájenou cibuli a na polovinu nakrájená cherry rajčata. Vše necháme povařit přibližně pět minut, osolíme, opepříme a přidáme trochu vody.

Jakmile máme omáčku hotovou, povaříme v osolené vodě připravené gnocchi, dokud nám nevyplavou na hladinu. A uvařené gnocchi pak pomalu vmícháme do připravené omáčky. Servírujeme s čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Kdo pro vás vaří?

Kuchař Alberto Vitale je sous chef italské restaurace Casa De Carli a pravou rukou mistra italské gastronomie Mattea De Carli, jehož restauraci pravidelně doporučuje Michelinský průvodce. Kromě angažmá v italské restauraci pomáhá kuchař dohlížet na kvalitu kuchyně i v dalších restauracích italského mistra jako Maso je maso nebo Ryba je ryba. Vitale pochází z italského města Manerbio v Brescii, kde začínal v rodinné firmě s rybami Bagnolo Mella. Mezi jeho předchozí působiště patří řada italských restaurací včetně michelinské L´Officina.

apeAlena Pecháčková, corRichard Cortés