Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Ukrajina, to není jenom boršč. Krymsko-tatarská kuchyně láká na čebureky či jazmu

Jídlo

  6:00
KYJEV/PRAHA - Cesty po „modro-žluté” zemi slibují nejen cestovatelské zážitky od travnatých polonin na západě po Azovské moře plné vln, ale také výborné jídlo. Krom boršče, který ovšem kvůli odlišným způsobům zpracování, stojí za to, dát si v každé druhé hospodě či stánku, je možné objevit také další kuchyně, které by bylo škoda vynechat. Jednou z takových je i krymsko-tatarská.

Čebureky plněné masem a sýrem. foto: Šarlota Šudrychová, Lidovky.cz

Turecká královna sladkostí. Až vyrazíte na východ, dejte si baklavu

Čebureky
Jedná se o národní pokrm krymských Tatarů, který se rozšířil i do dalších zemí jako Rusko, Turecko či Uzbekistán. K vidění byli na Ukrajině například v Kyjevě či jižním Berďansku. Čebureky připomínají půlměsíc. Těstovinová kapsa se nejčastěji plní masem či sýrem. Variant je ale obrovské množství mohou to být houby, špenát či rajčata, obvykle připravené v sýrové kombinace.

Sýrový čeburek a jazma.

Jantyky
Jantyky jsou jednoduše řečeno nesmažená varianta čebureků. Může se tak stát, že vám v restauraci nabídnou kombinaci různých druhů čebureků a jantyků. Nabídka náplně bývá velmi podobná jako u čebureků.

Jazma
Studená polévka, která je připravena z kefíru a salátové okurky, svým pojetím i volbou surovin trochu připomíná balkánský taratur. Taratur ovšem řada restaurací řadí mezi saláty, jeho konzistence bývá totiž daleko hustší. Další rozdíl spočívá také ve vlašských ořeších, které obvykle taratur zdobí. Jazmu je naopak možné dochutit masem, ředkvičkami, čerstvě nasekaným koprem a jarní cibulkou.

Jazma.

Paklava
Nejedná se o překlep. Paklavu nabízí krymští Tataři k čerstvě upražené kávě či jen jako sladkost k odpolednímu povalování se na sluníčku u moře. Paklava je osmažené skládané těsto se sladkou polevou a ořechy na vrchu.

Paklava.

Pilaf
Tatarský pilaf je pokrm na způsob rizota. Tvoří jej rýže, zelenina a skopové maso. V obdobném pojetí se vaří na Balkáně či Středním východě.

Boršč bývá servírován spolu se smetanou.
Na jihovýchodě jsme již narazili na boršč bez řepy.

Ayran
Domácí ayran poměrně výrazně připomíná jazmu ne skleničce. Jedná se o nápoj vyrobený v jogurtu a vody, sehnat jej je možné nejen na Ukrajině ale také v řadě balkánských zemí. Servírován nám byl, jak už je tak na Ukrajině zvykem se spoustou čerstvého kopru.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...