- 24. března 2022 5:00
Boršč | foto: Shutterstock
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Nestává se moc často, aby se národní kuchyně z donedávna nepříliš atraktivní země dostala na stránky předních světových deníků. Jenže stejně, jako svět podcenil ukrajinskou schopnost bránit se ruskému nepříteli, podceňoval i ukrajinskou gastronomii. Z jídel, o jejichž existenci před pár týdny mnoho lidí nemělo ani ponětí, je najednou hit. Typický boršč nebo třeba vareniky se spolu s různými variacemi na sladkou babku staly hitem sociálních sítí.
Dokonce i americký časopis The Economist o ukrajinské kuchyni píše jako o „skvělé“ s tím, že tato země (mimochodem rozlohou větší než Francie či Španělsko) nabízí srovnatelně rozmanitou gastronomii. „Na jihu se daří bylinkám a plodinám, které potřebují teplé klima, jako jsou rajčata, lilek a cukety, a na chladnější sever patří lesní plody a houby,“ popisuje magazín a představuje momentálně asi nejsledovanější zemi světa jako místo s bohatou gastronomickou tradicí, v níž se setkávají vlivy a přítomnost hned několika kultur a národů.
Připojte se ještě dnes a získejte: