130 let

Boršč | foto: Shutterstock

Premium

Recept

Ukrajinská kuchyně má k české blízko. Jak uvařit ‚neruský‘ boršč?

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Spolu s válečným konfliktem se do centra pozornosti dostala také ukrajinská gastronomie. Konzumace tradičních pokrmů se stává výrazem podpory a sounáležitosti a velebí je světové deníky i časopisy. Co se na Ukrajině vaří?

Nestává se moc často, aby se národní kuchyně z donedávna nepříliš atraktivní země dostala na stránky předních světových deníků. Jenže stejně, jako svět podcenil ukrajinskou schopnost bránit se ruskému nepříteli, podceňoval i ukrajinskou gastronomii. Z jídel, o jejichž existenci před pár týdny mnoho lidí nemělo ani ponětí, je najednou hit. Typický boršč nebo třeba vareniky se spolu s různými variacemi na sladkou babku staly hitem sociálních sítí.

Dokonce i americký časopis The Economist o ukrajinské kuchyni píše jako o „skvělé“ s tím, že tato země (mimochodem rozlohou větší než Francie či Španělsko) nabízí srovnatelně rozmanitou gastronomii. „Na jihu se daří bylinkám a plodinám, které potřebují teplé klima, jako jsou rajčata, lilek a cukety, a na chladnější sever patří lesní plody a houby,“ popisuje magazín a představuje momentálně asi nejsledovanější zemi světa jako místo s bohatou gastronomickou tradicí, v níž se setkávají vlivy a přítomnost hned několika kultur a národů. 

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: