Úterý 19. ledna 2021svátek má Doubravka -2 °C déšť se sněhem Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Umělé maso k večeři? Za tři roky si ho budete moci objednat v restauraci

Hovězí maso (ilustrační snímek) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Hovězí maso (ilustrační snímek) | foto: Lidové noviny

AMSTERODAM Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety představila jako první na světě laboratorně vypěstovaný hovězí burger, získala finance na splnění svého dalšího plánu.

Tím je vyrábět a od roku 2021 prodávat do restaurací uměle vypěstované maso. Firmě se podařilo od investorů získat 7,5 milionu eur (194 milionů Kč), uvedla agentura AP.

Mezi investory figuruje hlavně investiční firma M Ventures, která patří farmaceutické společnosti Merck, a evropský zpracovatel masa Bell Food Group. Menším investorem je také Glass Wall Syndicate, což je skupina, která podporuje několik společností zaměřených na pěstování masa či masové náhrady.

Mosa Meat v minulosti obdržela také jeden milion eur od spoluzakladatele společnosti Google Sergeye Brina. Firma doufá, že se jí podaří začít prodávat první produkty v roce 2021. První by mohlo být mleté hovězí na burgery. Jejím cílem je dosáhnout výroby masa o dva až tři roky později, přičemž cena jednoho plátku masa na hamburger má činit zhruba jeden dolar (22 Kč).

Ekologové ale varují, že rostoucí spotřeba masa ve světě, zvláště v rozvíjejících se zemích jako je Čína, není udržitelná. Hovězí, vepřové a drůbeží totiž vyžadují mnohem větší zdroje než rostlinné bílkoviny. Krávy také produkují obrovské množství skleníkových plynů, které přispívají ke globálnímu oteplování.

Vyrábět maso, které vypadá, je cítit a chutná jako skutečné maso je velká výzva. Mosa Meat využívá malé vzorky buněk odebraných z živých zvířat. Tyto buňky jsou krmeny živinami tak, aby se rozvinuly a vytvořily se z nich vlákna svalové tkáně. Firma tvrdí, že z jednoho vzorku může vyrobit až 80.000 takzvaných čtvrtlibráků, jak se označují hamburgery, které před zpracováním váží čtyři unce (113 gramů).

Maso ze zkumavky

Spolu s množstvím začínajících i zavedených hráčů v odvětví, kteří chtějí v příštích letech začít vyrábět uměle vypěstované maso ve velkém, se také rozpoutala bitva o termíny používané při popisu těchto produktů. Někteří zastánci tvrdí, že by se měly tyto produkty nazývat čisté maso. Podle odpůrců z tradičního zemědělského sektoru je mnohem vhodnější umělé maso.

Jako když dostane padáka uklízečka, popisuje výpověď pilot obřího A380

David Hecl | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Řídil obří letoun, pivo v New Yorku a káva v Sydney pro něj byla všední věc. Výpověď přišla záludně, poslední den...

Pýchu dnes nazýváme zdravým sebevědomím, promlouvá k lidem profesor Kašparů

Lékař, psychiatr, vysokoškolský profesor a řeckokatolický kněz Jaroslav... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedm hlavních hříchů jsme si přejmenovali. Z neřestí jsme vytvořili ctnosti, a tak se možná není čemu divit, že se...

Exmanžel trenérky fitness: Sebevraždou ublížila dětem a zbavila se démonů

První slova zdrceného expartnera ke smrti Zuzany Drnek. Co za tím podle něj... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Nad sebevraždou krásné trenérky fitness Zuzany Drnek se vznášejí otazníky. Zabila se kvůli rozvodu a sporům o děti,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!