Středa 26. ledna 2022, svátek má Zora
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Upečte si k snídani bagel. Je to jednodušší něž si myslíte

Jídlo

  6:01
Ručně tvarovaný prstenec z celozrnné mouky pochází z Polska. Největší boom ale zažil bagel v New Yorku, kam ho dovezli židovští přistěhovalci. Postupem času se obliba rozšířila po celých Spojených státech, Kanadě i Velké Británii. A jak ho připravit doma? Zkuste ho podle receptu z Bagel Lounge v Karlových Varech. Záleží jen na vás, jestli ho nakonec naplníte na sladko či na slano.

Bagel foto: Bagel Lounge

Kvásek (na 10 velkých nebo 20 malých bagelů)

  • 150 g celozrnné mouky
  • 175 ml studené vody
  • 0,5 čajové lžičky droždí

Postup: Vše smíchejte a nechte stát minimálně 2 hodiny v lednici.

Rozpuštění sladu

  • 35 g sladu
  • 0,5 čajové lžičky droždí
  • 300 ml vody pokojové teploty

Postup: Promíchejte v druhé nádobě a nechte stát 20 – 30 min v pokojové teplotě.

Na dokončení těsta: 

  • 125 g celozrnné mouky
  • 550 g mouky na pizzu(vysokolepková mouka)
  • 10g soli

Postup: Míchejte 10 minut ingredience na dokončení těsta společně s kváskem a rozpuštěným sladem. Těsto dejte dokynout nejlépe do druhého dne při teplotě 10 stupňů Celsia.

Vál nebo pracovní plochu si pomoučněte nejlépe kukuřičnou moukou. Vyjměte těsto z nádoby a rozdělte buď na 60g nebo 135g kousky, ze kterých tvarujete malé kuličky, které se pěkně vyválí a nechají se nakynout cca 30 minut. Do nakynuté kuličky se udělá rukama díra pro požadovaný tvar prstence (umožňuje rovnoměrné propečení těsta) a ta se pak ještě v ruce „tahá“ a tvaruje do požadovaného tvaru bagelu. Po vytvarování všech bagelů si připravíme větší hrnec s vodou , ve kterém se budou vařit Bagely. Do vody přidáme 200g sladu a 20g soli. 

Domácí pečivo k snídani? Vyzkoušejte skotské tradiční scones

Vedle si připravíte ještě velkou mísu se studenou vodou. Bagely přidáváme do hrnce s připravenou vroucí vodou. Vaříme minutku z jedné a strany a minutku z druhé strany (bagely je potřeba ve vroucí vodě otočit). Po vyndání z hrnce dáváme rovnou do studené vody připravené v míse na vteřinu je necháme ponořené a klademe na připravený plech na pečení. Ještě předtím než dáte pečivo do trouby, můžete ho posypat mákem, sezamovými semínky, olivami nebo čímkoliv jiným. Pečeme na 180°C cca 17 minut, záleží na troubě. Bagely by měly být zlatavé s křupavou kůrkou.

Autor:

ANALÝZA: Tři důvody, proč Rusko vpadne na Ukrajinu. A tři další, proč ne

Premium Copak se asi odehrává v hlavě Vladimira Putina? To je otázka, kterou dnes řeší celý svět. Ruský prezident rozehrál...

Velký test samotestů na covid: lépe fungují výtěrové, některé neodhalí nic

Premium Ještě před dvěma lety znamenaly dvě čárky na testu, že se budou chystat křtiny, delta byly americké aerolinky, gama...

Nevěra dříve či později vztah zničí. A není cesty zpět, říká filmařka Sedláčková

Premium Vede doslova dvojí život ve dvou zemích. Ve Francii pracuje Andrea Sedláčková především jako střihačka filmů, u nás...

Maminky z eMimina doporučují mlíčko BEBA COMFORT HM-O
Maminky z eMimina doporučují mlíčko BEBA COMFORT HM-O

Maminky z eMimina testovaly prémiovou pokračovací výživu BEBA COMFORT 2 HM-O a BEBA COMFORT 3 HM-O. Pochvalovaly si především chuť, složení a...