130 let
Bagel

Bagel | foto: Bagel Lounge

Upečte si k snídani bagel. Je to jednodušší něž si myslíte

Jídlo
  •   6:01
Ručně tvarovaný prstenec z celozrnné mouky pochází z Polska. Největší boom ale zažil bagel v New Yorku, kam ho dovezli židovští přistěhovalci. Postupem času se obliba rozšířila po celých Spojených státech, Kanadě i Velké Británii. A jak ho připravit doma? Zkuste ho podle receptu z Bagel Lounge v Karlových Varech. Záleží jen na vás, jestli ho nakonec naplníte na sladko či na slano.

Kvásek (na 10 velkých nebo 20 malých bagelů)

  • 150 g celozrnné mouky
  • 175 ml studené vody
  • 0,5 čajové lžičky droždí

Postup: Vše smíchejte a nechte stát minimálně 2 hodiny v lednici.

Rozpuštění sladu

  • 35 g sladu
  • 0,5 čajové lžičky droždí
  • 300 ml vody pokojové teploty

Postup: Promíchejte v druhé nádobě a nechte stát 20 – 30 min v pokojové teplotě.

Na dokončení těsta: 

  • 125 g celozrnné mouky
  • 550 g mouky na pizzu(vysokolepková mouka)
  • 10g soli

Postup: Míchejte 10 minut ingredience na dokončení těsta společně s kváskem a rozpuštěným sladem. Těsto dejte dokynout nejlépe do druhého dne při teplotě 10 stupňů Celsia.

Vál nebo pracovní plochu si pomoučněte nejlépe kukuřičnou moukou. Vyjměte těsto z nádoby a rozdělte buď na 60g nebo 135g kousky, ze kterých tvarujete malé kuličky, které se pěkně vyválí a nechají se nakynout cca 30 minut. Do nakynuté kuličky se udělá rukama díra pro požadovaný tvar prstence (umožňuje rovnoměrné propečení těsta) a ta se pak ještě v ruce „tahá“ a tvaruje do požadovaného tvaru bagelu. Po vytvarování všech bagelů si připravíme větší hrnec s vodou , ve kterém se budou vařit Bagely. Do vody přidáme 200g sladu a 20g soli. 

Domácí pečivo k snídani? Vyzkoušejte skotské tradiční scones

Vedle si připravíte ještě velkou mísu se studenou vodou. Bagely přidáváme do hrnce s připravenou vroucí vodou. Vaříme minutku z jedné a strany a minutku z druhé strany (bagely je potřeba ve vroucí vodě otočit). Po vyndání z hrnce dáváme rovnou do studené vody připravené v míse na vteřinu je necháme ponořené a klademe na připravený plech na pečení. Ještě předtím než dáte pečivo do trouby, můžete ho posypat mákem, sezamovými semínky, olivami nebo čímkoliv jiným. Pečeme na 180°C cca 17 minut, záleží na troubě. Bagely by měly být zlatavé s křupavou kůrkou.

Autor: Lidovky.cz