Kvásek (na 10 velkých nebo 20 malých bagelů)
- 150 g celozrnné mouky
- 175 ml studené vody
- 0,5 čajové lžičky droždí
Postup: Vše smíchejte a nechte stát minimálně 2 hodiny v lednici.
Rozpuštění sladu
- 35 g sladu
- 0,5 čajové lžičky droždí
- 300 ml vody pokojové teploty
Postup: Promíchejte v druhé nádobě a nechte stát 20 – 30 min v pokojové teplotě.
Na dokončení těsta:
- 125 g celozrnné mouky
- 550 g mouky na pizzu(vysokolepková mouka)
- 10g soli
Postup: Míchejte 10 minut ingredience na dokončení těsta společně s kváskem a rozpuštěným sladem. Těsto dejte dokynout nejlépe do druhého dne při teplotě 10 stupňů Celsia.
Vál nebo pracovní plochu si pomoučněte nejlépe kukuřičnou moukou. Vyjměte těsto z nádoby a rozdělte buď na 60g nebo 135g kousky, ze kterých tvarujete malé kuličky, které se pěkně vyválí a nechají se nakynout cca 30 minut. Do nakynuté kuličky se udělá rukama díra pro požadovaný tvar prstence (umožňuje rovnoměrné propečení těsta) a ta se pak ještě v ruce „tahá“ a tvaruje do požadovaného tvaru bagelu. Po vytvarování všech bagelů si připravíme větší hrnec s vodou , ve kterém se budou vařit Bagely. Do vody přidáme 200g sladu a 20g soli.
Domácí pečivo k snídani? Vyzkoušejte skotské tradiční scones |
Vedle si připravíte ještě velkou mísu se studenou vodou. Bagely přidáváme do hrnce s připravenou vroucí vodou. Vaříme minutku z jedné a strany a minutku z druhé strany (bagely je potřeba ve vroucí vodě otočit). Po vyndání z hrnce dáváme rovnou do studené vody připravené v míse na vteřinu je necháme ponořené a klademe na připravený plech na pečení. Ještě předtím než dáte pečivo do trouby, můžete ho posypat mákem, sezamovými semínky, olivami nebo čímkoliv jiným. Pečeme na 180°C cca 17 minut, záleží na troubě. Bagely by měly být zlatavé s křupavou kůrkou.