Pátek 29. května 2020svátek má Maxmilián, Maxim 7 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Upečte si vlastní kváskový chleba. Poradíme vám, jak na to

Chleba (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Chleba (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Obliba domácího kváskového chleba u lidí stoupá. Mezi nadšenci vznikla před časem i takzvaná kvásková mapa - spojuje lidi, kteří jsou ochotni zdarma poskytnout kvásek ostatním, aby mohli nastartovat vlastní výrobu. Poradíme vám, jak si doma upéct kváskový chleba.

Průmyslově vyráběný chleba se často plní chemickými přísadami, mnohdy se do něj přidávají také zbytky starého pečiva. I proto se lidé často vracejí k domácímu pečení. Ačkoli pořízení kvalitních potravin stojí i trochu námahy - i když pokud máte základ - kvalitní kvásek, příprava a pečení jsou už poměrně jednoduchá záležitost.

PSALI JSME:

Kvásek si můžete koupit, popřípadě ho sehnat na sociální síti spojující lidi, kteří se odvrátili od kupovaného chleba a pečou si svůj vlastní. Na stránce Pečempecen.cz najdete i recepty, jak chleba upéct, jak kvásek založit a jak ho „krmit“ i spoustu užitečných rad ohledně domácího pečení.

Chléb. Ilustrační foto.


Co budete potřebovat? V zásadě vám stačí jen pár základních surovin: kvásek, pšeničná a žitná mouka, drcený kmín, sůl a vlažná voda.

  • 20 g kvásku (jedna lžička)
  • 150 g žitné mouky
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 250 - 300 g vlažné vody
  • 250 g pšeničné mouky

Nejdříve v míse smíchejte kvásek s žitnou moukou a vlažnou vodou, směs zamíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a nechte kvásek vzejít na teplém místě - počkejte zhruba tři hodiny. Poté vzešlý kvásek smíchejte s pšeničnou moukou, solí a kmínem. Pokud se vám směs bude zdát moc hustá, přidejte trochu vlažné vody. Těsto musí mít řidší konzistenci. Navíc se pak do něj vpracuje pšeničná mouka, takže potřebnou hustotu získá.

Poté směs vyndejte z mísy na pomoučený vál, zapracujte pšeničnou mouku a těsto vytvarujte do ošatky. Nechte ho na teplém místě kynout, což trvá zhruba 3-5 hodin, protože kvásek je pomalejší. Poté vložte těsto do nádoby s víkem a dejte ho do trouby rozehřáté na 250 stupňů.

Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Premium

Leoš Mareš: Není to jen o talentu, ale o schopnosti si peníze udržet

Leoš Mareš by mohl získat titul syn roku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Krach, zhroucení, deprese, obavy o budoucnost a pátrání po smyslu vlastní existence. To jsou emoce, které v těchto...