Tyto střední velikosti cuket právě pro tuto přípravu potřebujeme, abychom do nich mohli pohodlně naplnit masovou směs. Navíc do mletého masa se nepřidává žádná strouhanka, takže jde ideálně také o pokrm pro všechny, kdo si hlídají konzumaci sacharidů.
Cuketa má i zdravotní benefity
Cuketa není jen obyčejnou letní dýní, ale také je významným zdrojem vitamínů ( obsahuje A, a B1,B6 a B2), omega 3 kyselin, folátů a minerálů (obsahuje magnézium, draslík, zinek a vápník) a tudíž je optimálním zdrojem látek pro naše zdraví. Cuketa obsahuje dostatečné množství vlákniny, přesto je dietní zeleninou a pomáhá při redukci váhy, ale je i ochranou proti škodlivým chemikáliím, které způsobují záněty a onemocnění trávicího ústrojí. Současně studie ukazují, že cuketa pomáhá chránit naše srdce před atoresklerózou a snižovat cholesterol. Cuketa se též považuje za účinou zeleninou zlepšující mužské zdraví při hypertrofii prostaty.
O autorceDagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky.Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě. Vše najdete na tastejourney.cz. |
Maso s cuketou v ideální kombinaci
Cuketa se k zapékání velmi hodí, udrží tvar a navíc je velmi lahodná, jakmile se upeče. V případě mletého masa k zapékání můžete sáhnout po libovém mletém hovězím anebo jehněčím, obě varianty jsou skvělé. Maso je nutné nejdříve opéct, dobře okořenit a podusit, dokud nebude měkké. S cuketou je mleté maso v ideální kombinaci, a pokud ho doplníte ještě před zapékáním velkorysou dávkou nastrouhaného parmazánu, získáte chuťově velmi vyvážený pokrm. Středomořské bylinky, tedy oregano, tymián a bazalka se postarají o konečně ovonění a dochucení.
Cuketu nepřepečte, nesmí být příliš měkká
Tajemství je také v délce pečení, cuketa nesmí být příliš měkká, tedy sledujeme dobu pečení cukety, která má být asi tak 35 až 40 minut. O maso se již příliš starat nemusíte, protože je již měkké a ochucené v masové směsi.
Pečené cukety můžete servírovat jen tak nebo jen s kouskem pečiva. K cuketě se však velmi chuťově hodí rajská omáčka z čerstvých rajčat, které jsou navíc stále v sezóně. Ideálně lze podávat i s vařenou rýží nebo vařeným bramborem anebo jen tak bez příloh. Tak si pochutnejte!
Zapečené cukety hovězím masem a rajskou omáčkou
Na masovou směs do cukety:
- 500 g hovězího mletého masa
- 3 středně velké cukety
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 rajské protlaky
- asi 0,5 l hovězího vývaru
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
- 50 g parmazánu ke strouhání
- snítka tymiánu, čerstvé oregano
- bazalku na ozdobu
Na rajskou omáčku:
- 2 lžíce olivového oleje
- kousek másla
- asi 6 čerstvých rajčat
- 200 ml passaty nebo rajčatové šťávy
- mřoská sůl
- čerstvě namletý pepř
- 1 kostka cukru
- bobkový list, nové koření, celý černý pepř, celá skořice. sušené oregano a bazalka
Nejdříve si připravíme masovou směs. Zahřejeme si olej v hlubší pánvi, necháme zesklovatět na kostky nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme mleté maso a směs orestujeme. Jakmile je maso opečené zalijeme hovězím vývarem a přidáme rajský protlak, lístky tymiánu a oregána. Necháme dusit ve šťávě a občas zamícháme, případně podlijeme ještě vývarem nebo vodou. Jakmile je maso měkké, ochutíme solí a pepřem a sundáme z ohně. Předehřejeme si troubu na 200° C. Cukety omyjeme, podélně rozkrojíme a lžící nebo speciální ostrou škrabkou na dýni vydlabeme vnitřky cuket, kde jsou semínka.
Vymažeme zapékací misky olivovým olejem, poklademe cuketami a plníme masovou směsí a posypeme parmazánem. Dáme do horké trouby zapéct asi na 15 minut a pak snížíme teplotu na 180° C a dopékáme, dokud nebudou cukety lehce měkké a maso nebude mít krustu.
Mezitím si připravíme rajskou omáčku. Rozpustíme v hrnci máslo a olivový olej, přidáme koření a cukr a vše zkaramelizujeme. Přidáme nakrájená rajčata, zalijeme rajčatovou šťávou a trochou vody a vaříme asi 20 minut. Ochutíme, vyjmeme koření a podáváme, případně cedíme, abychom měli omáčku hladkou. Upečené cukety vyjmeme ze zapékacích misek a servírujeme s nastrouhaným parmazánem a rajskou omáčkou. Můžeme podávat i s rýží nebo pečivem.