130 let
Kobra monoklová (Naja kaouthia)

Kobra monoklová (Naja kaouthia) | foto: wikipedia.org

Uštkla ho useknutá kobří hlava, kuchař na místě zemřel

Jídlo
  •   12:38
PEKING - Šéfkuchař v Číně, který připravoval speciální polévku z kobřího masa, zemřel, když ho uštkla useknutá kobří hlava.

Šéfkuchař Pchen Fan z provincie Guang-tung v jižní Číně podle informací deníku připravoval jídlo z kobry siamské (Naja siamensis). Když chtěl vyhodit do odpadků hlavu jedovatého hada, kterou usekl asi před 20 minutami, uštkla ho. Pchen zemřel dřív, než mohl v nemocnici dostat protijed. Informoval o tom britský list Daily Mail.

Přežijí až hodinu

Odborník na hady Jang Chung-čchang, který se speciálně zaměřuje na kobry, novinářům řekl, že plazi mohou přežívat až hodinu poté, co přijdou o některou část těla. "Je rozhodně možné, že hlava zůstala naživu a uštkla Pchenga do ruky. Když had přijde o hlavu, je z hlediska základních tělesných funkcí mrtvý, ale stále ještě může být schopný reflektivních reakcí," dodal.

Hadi jsou oblíbenou součástí asijské kuchyně.

Kobra siamská může dorůst délky až 1,2 metru a v jedových váčcích má smrtící neurotoxin. Jak naznačuje její anglický název "indočínská plivající kobra", dokáže se také vztyčit a vystříknout jed do očí útočníka; to může vést k trvalé slepotě.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz
Témata: Čína, Daily Mail