Šéfkuchař Pchen Fan z provincie Guang-tung v jižní Číně podle informací deníku připravoval jídlo z kobry siamské (Naja siamensis). Když chtěl vyhodit do odpadků hlavu jedovatého hada, kterou usekl asi před 20 minutami, uštkla ho. Pchen zemřel dřív, než mohl v nemocnici dostat protijed. Informoval o tom britský list Daily Mail.
Přežijí až hodinu
Odborník na hady Jang Chung-čchang, který se speciálně zaměřuje na kobry, novinářům řekl, že plazi mohou přežívat až hodinu poté, co přijdou o některou část těla. "Je rozhodně možné, že hlava zůstala naživu a uštkla Pchenga do ruky. Když had přijde o hlavu, je z hlediska základních tělesných funkcí mrtvý, ale stále ještě může být schopný reflektivních reakcí," dodal.
Kobra siamská může dorůst délky až 1,2 metru a v jedových váčcích má smrtící neurotoxin. Jak naznačuje její anglický název "indočínská plivající kobra", dokáže se také vztyčit a vystříknout jed do očí útočníka; to může vést k trvalé slepotě.