Pondělí 26. října 2020svátek má Erik 12 °C zataženo Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Japonské kurzy sushi stojí i sto tisíc. Podobají se vojenskému výcviku

Sushi - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sushi - ilustrační foto. | foto: Shutterstock

TOKIO "Častokrát jsem plakal, ale vždycky až večer, doma..." Vítejte v jedné z mála škol sushi v Tokiu, kde se studenti opravdu moc nezasmějí. Asi za 6000 dolarů (asi 108 000 Kč) na tři měsíce se lze účastnit intenzivních kurzů ve škole Sushi Zanmai, velmi slavného řetězce restaurací sushi v japonské metropoli.

Je to velmi tvrdá výuka, v jejímž závěru ti nejnadanější stráví dva roky učením v některém podniku této skupiny. A po celé toto období nejsou ničím jiným než "malýma rukama", pomocníky v kuchyni, píše agentura AFP.

Profesor Kazuki Šimojama, který právě před desítkou vyplašených studentů několika pohyby vyrobil podnos se sushi, kropí studenou sprchou naděje těch nejvíce netrpělivých: "Ti dobří budou potřebovat minimálně dva roky, aby to dokázali, těm pomalejším to bude trvat čtyři roky." To nepochybně odradí ty, kdo poprvé sestoupí do podzemí této školy trpělivosti, která přijímá dvě skupiny po dvaceti studentech ročně.

ČTĚTE TAKÉ:

Třídu tvoří svět z nerezu, nože ostré jako žiletky, mdlé neonové světlo, krájecí prkénka... Všichni pracují v tichosti, v bílých halenách s kravatou, na rukou rukavice. Novicové se předtím, než budou moci vyrábět samotné sushi, musejí naučit připravovat ryby a mořské živočichy, omývat je a krájet.

Nad začátečníky, kteří se hrbí nad laboratorními stoly, bdí tři profesoři, ruce přísně zkřížené za zády. Je slyšet jen jak špička nože naráží na rybí páteř, rachocení skořápek korýšů v kyblících, proudy vody omývající ostré lamely.

Sushi - ilustrační foto.

Jeden pitvá kambalu, druhý mučí akagai, druh velkého krvavě rudého mlže, který skončí svou životní pouť velmi esteticky, jakmile se změní v sushi.

Tetsuja Sakurajová se podobně jako student medicíny při své první pitvě snaží skloněna nad stolem odřezat filety. Vládne tu tak hluboké ticho, že by bylo slyšet ukápnout kapičku potu. Ví, že učitel stojí těsně za ní.

Náhle profesor řekne několik slov. Přísně vzpřímeným ukazovákem míří na jedno místo na rybě, jeho slova jsou velmi suchá. Zbývá tu kousek kůže! Je to špatně uříznuto! "Je to velmi tvrdé. Denně se ve škole cvičím. Odstraňování kostry z ryby je práce pro chirurga. Vyjmout vnitřky z těchto mušlí je úplný hlavolam," prohlašuje Tetsuja, která je ve škole měsíc.

Příliš mnoho wasabi...

"Abyste odřízli filet v délce, musíte táhnout za ocas a nechat nůž klouzat po těle. Sledujete mě?" "Ano!" "Pak šikmo seříznete každý kousek, poněkud větší uříznete na úrovni ocasu. Chápete?" "Ano!" Zdá se však, že to ne všichni pochopili. "Jak to krájíš makrelu? Ničemu se to nepodobá, začni znovu," zvyšuje profesor hlas u Šugenoriho Jamanaky.

Sushi

Praktika nesplňují naděje. Málo rýže, kulička bizarní formy, příliš mnoho wasabi... "Na první pohled to vypadá snadné, ale dělat kuličky je strašně obtížné. Profesorovi to jde od ruky, ale já jsem zatím nešikovný," svěřuje se mladý student Šugenori Jamanaka.

"Zbývají mi dva měsíce. Cvičím si to ještě každý večer doma. Především tyhle pitomé akagai, vůbec se mi to nedaří. Ale já to dokážu!" tvrdí Tetsuja Sakurajová. Po dvaceti letech práce účetního ve Spojených státech a Velké Británii sní o tom, že si otevře sushi bar v Asii, v Japonsku a možná i ve Francii.

Kurz podobný vojenskému výcviku

Půjde-li vše dobře, dostanou studenti po třech měsících diplom páté úrovně, přičemž nejvyšší je první. Po dvou letech práce v restauraci mohou dosáhnout čtvrté úrovně, vysvětluje Kazuki Šimojama.

"Musejí se snažit tvořit ta nejkrásnější sushi. Je třeba, aby do toho vložili tělo i duši. A aby si vždy zachovali úsměv pro zákazníka." Pokud jde o ten úsměv, má k němu bývalá účetní Tetsuja ještě daleko.

Přiznává se, že někdy večer pláče. "Můj profesor je poněkud agresivní. Učí po japonsku, je to téměř vojenský výcvik! Je to úplně jiné než škola na Západě, kde tě chválí za každý úspěch," říká. Sám profesor se široce usmívá, ale jinak je velmi skromný. "Dělám sushi už 29 let, ale stále se učím," konstatuje.

,

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Většina pacientů s covid-19 má mírný průběh nemoci. Ale co to znamená?

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Při pravidelné aktualizaci počtu lidí nakažených covidem-19 ze všech stran slyšíme, že většina pacientů má mírný průběh...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!