22. dubna 2018 6:24 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Uzené kachní prso s kačenkami, estragonem a pošírovaným vejcem. Jak na to?

Uzené kachní prso s kačenkami, estragonem a pošírovaným vejcem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Uzené kachní prso s kačenkami, estragonem a pošírovaným vejcem | foto: Mlýnec

Kačenka česká má výraznou vůni a jemnou, lahodnou chuť a sluší jí stejná úprava jako smržům ve smetanových omáčkách či s masem. Zkuste ji připravit podle receptu šéfkuchaře Marka Šády s uzeným kachním prsem.

Uzené kachní prso s kačenkami, estragonem a pošírovaným vejcem

Jak na pošírované vejce

  • 4 ks bio vajec
  • sůl maldo

Vejce vaříme na 63°C v sous vide a 45 minut po uvaření můžeme rovnou podávat a dochutíme solí (když nemáme sous vide tak si muůeme pomoct troubou zapnutou na 60°C a dát do ní nádobu s vodou, takovou aby se vejce celá ponořila a po hodině můžete dávat a máte stejný výsledek)

Kačenky

  • 200 g kačenek
  • 50 g másla
  • 1 středně velká šalotka
  • 1 středně velký stroužek česneku
  • 4 dcl bílého vína
  • 100 ml smetany 33%
  • 10 g čerstvého estragonu
  • sůl a pepř

Na másle si zpěníme šalotku a česnek pokrájené na jemno přihodíme houby osolíme a opepříme a několikrát promícháme a zalijeme bílým vínem a necháme vyredukovat. Přidáme smetanu a zredukujeme na polovinu. Přihodíme jemně posekaný estragon a promícháme na mírném plameni a popřípadě dochutíme podle potřeby.

Na másle si zpěníme šalotku a česnek pokrájené na jemno přihodíme houby osolíme...
Na másle si zpěníme šalotku a česnek pokrájené na jemno přihodíme houby osolíme...

Uzené kachní prso

  • kachní prso
  • 50 g soli
  • 50 g cukru krupice
  • pepř
  • udicí zařízení (nebo alternativní příprava)

Promícháme sůl s cukrem a v této směsi kachní prso pořádně obalíme, kachnu dejte na tácek a zbytek směsi rozprostřete na prso kůží nahoru. Nechte 12 hodin marinovat, pak kachní prso umyje studenou vodou a pořádně osušte v utěrce, aby na něm nezbyla žádná voda. Pak kachní prso dejte na studenou pánev a dejte na středně velký plamen a čas od času kachnu přimáčkněte, aby zůstala rovně na pánvi pak po stranách uvidíte, že je kůže hezky zlatavá tak kachnu otočte a co nejvíc kachnu opeřte i z druhé strany, necháme lehce zchladnout a dáme do pytlíku a udicí pistolí vyudíme kachnu podle poitřeby , pak to zavákuujeme a vaříme pří 50°C 1 hodinu, pak necháme vychladnou a pak krájíme na tenké plátky. 

Promícháme sůl s cukrem a v této směsi kachní prso pořádně obalíme, kachnu...

Když nemáte udicí pomůcky, můžete si pomoc třeba že použijete starý rendlík dáte do něj udicí piliny pořádně uzavřeme alobalem a na sporáku, nejlépe plynovém pořádně roztopíme, až se alobal napne pak alobal protrhneme a dáme spolu s kachním prsem do trouby a necháme na 60°C cirkulovat teplý vzduch. Jediný problém je, že musíte mít dobré odsávání v kuchyni nebo v grilu na zahradě. 

Lidovky.cz

Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku
Můj syn má svalovou dystrofii, od 12 let je na vozíku

Na 7. září připadá Světový den Duchennovy svalové dystrofie. Tímto vzácným genetickým onemocněním trpí i Jaroslav, který je v současnosti plně odkázaný na pomoc druhých.