Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Uzený jazyk se špenátem a neobyčejnými škubánky podle Jana Punčocháře


Uzený jazyk se špenátem a neobyčejnými škubánky podle Jana Punčocháře | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Doporučujeme
Jemné libové maso uzeného jazyka má příjemně kouřovou chuť a díky následnému povaření je dokonale měkké. Jan Punčochář jej obvykle podává společně se špenátem, škubánky a sosem z hořčice, hodí se ale také křenová či jiná podobně řízná omáčka.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

K jídlu jsou všechny jazyky světa, tvrdí Jan Punčochář. Přesto: některé jsou přece jen o něco jedlejší než jiné, a i když pověst předchází hlavně ty slavičí, v případě jazyků platí, že více je zkrátka více. „Nejlepší, protože nejmasitější, je jazyk hovězí, tedy ten největší,“ shrnuje šéfkuchař.

Obvykle je k dostání jemně vyuzený, i když tu a tam je možné sehnat ho též syrový. „Uzení ale jazyku opravdu svědčí – nejprve se na dosti dlouhou dobu, třeba i na tři týdny, nakládá do soli, poté se udí a nakonec ještě vaří ve vodě. Díky tomu má nejen zajímavou, jemně kouřovou chuť, ale je také příjemně měkký, takže původní, pro někoho možná trochu nevábnou surovinu už příliš nepřipomíná,“ popisuje Jan Punčochář.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: