Čtvrtek 9. února 2023, svátek má Apolena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Uzený jazyk se špenátem a neobyčejnými škubánky podle Jana Punčocháře


Uzený jazyk se špenátem a neobyčejnými škubánky podle Jana Punčocháře | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Doporučujeme
Jemné libové maso uzeného jazyka má příjemně kouřovou chuť a díky následnému povaření je dokonale měkké. Jan Punčochář jej obvykle podává společně se špenátem, škubánky a sosem z hořčice, hodí se ale také křenová či jiná podobně řízná omáčka.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

K jídlu jsou všechny jazyky světa, tvrdí Jan Punčochář. Přesto: některé jsou přece jen o něco jedlejší než jiné, a i když pověst předchází hlavně ty slavičí, v případě jazyků platí, že více je zkrátka více. „Nejlepší, protože nejmasitější, je jazyk hovězí, tedy ten největší,“ shrnuje šéfkuchař.

Obvykle je k dostání jemně vyuzený, i když tu a tam je možné sehnat ho též syrový. „Uzení ale jazyku opravdu svědčí – nejprve se na dosti dlouhou dobu, třeba i na tři týdny, nakládá do soli, poté se udí a nakonec ještě vaří ve vodě. Díky tomu má nejen zajímavou, jemně kouřovou chuť, ale je také příjemně měkký, takže původní, pro někoho možná trochu nevábnou surovinu už příliš nepřipomíná,“ popisuje Jan Punčochář.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor: