9. října 2016 5:43 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Užijte si jablka ve francouzském koláči. Tarte Tatin krok za krokem

Tarte Tatin | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Tarte Tatin | foto: Petite France

Ve Francii se Tarte Tatin se obvykle podává s cidrem nebo calvadosem a je tak slavný, že si v jeho údajném rodišti, městečku Lamotte-Beuvron, vždy připomínají jeho narozeniny.

Dovnitř dáme jablka v karamelu, okraj pomažeme vejcem a navrch položíme plát...
Z másla a cukru si uděláme karamel. Přidáme na čtvrtky rozkrájená raději tvrdší...

Obrácený koláč proslavil i známý impresionistický malíř Claude Monet, který se kvůli němu vracel k sestrám Tartinovým, dokud z nich nevymámil recept. Právě díky němu a jeho příteli, kuchaři z pařížské restaurace Café de la Paix, se Tarte Tatin [tarttate’] proslavil nejen po celé Francii, ale po celém světě. V Paříži se koláč poprvé podával v kavárně Maxim. Specialitou je tu do dnešního dne. Připravuje se s jablky, ale i jako hruškový a dokonce i se zeleninou, například rajčaty.

Tarte Tatin

(Jaroslav Béza, šéfcukráře Petite France)

  • 2,5 kg loupaných jablek
  • 600 g cukr krupice (karamel)
  • 200 g másla
  • 25 g rumu
  • 30 g meruňkové marmelády na potření
  • 1 listové těsto

Z másla a cukru si uděláme karamel. Přidáme na čtvrtky rozkrájená raději tvrdší jablka a dusíme do změknutí. Poté jablka v karamelu necháme vychladnout. Porcelánovou formu vymažeme máslem a kolem dokola si uděláme rantl z listového těsta. Dovnitř dáme jablka v karamelu, okraj pomažeme vejcem a navrch položíme plát listového těsta – tak, aby lícovalo s formou.

Porcelánovou formu vymažeme máslem a kolem dokola si uděláme rantl z listového...

Vršek propícháme vidličkou, aby mohla z jablek odcházet pára a těsto nám nepopraskalo. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 200 stupňů zhruba 40 minut. Necháme úplně vychladnout, poté koláč otočíme, vyndáme z formy a pomažeme rozehřátou meruňkovou marmeládou.


Lidovky.cz

Najdete na Lidovky.cz