"Ano, bylo riskantní otevřít vegetariánskou restauraci právě uprostřed Buenos Aires, v hlavním městě země, jejíž obyvatelé jsou tak mimořádně velkými konzumenty masa," přiznává Alejandra Paísová. "Ale moje matka je přesvědčená vegetariánka a nedala se od tohoto nápadu odradit," sdělila agentuře DPA.
Nyní, jen o několik let později, si tato vegetariánská restaurace vede tak dobře, že jednadvacetiletá dcera své matce musí v podniku vypomáhat, kdykoliv má mezi univerzitními přednáškami čas.
Jinde nabízí hlavně steaky
"Mnoho lidí přijde jednoduše proto, aby vegetariánská jídla ochutnalo. Ale pozoruji také, že je stále více vegetariánů a lidí, kteří přemýšlí o zdravém stravování. Ti jsou rádi, že mezi všemi podniky, které nabízí hlavně steaky, existuje i naše restaurace," uvedla Paísová.
"Vegetariánské přísady jsou ovšem těžko k dostání. Člověk se musí vyznat a vědět, kde určité věci sežene. Některé suroviny si musíme pěstovat sami - například řeřichu," sdělila servírka Gabriela Tropezová, která v této vegetariánské restauraci Buenos Aires Verde (Zelené Buenos Aires) pracuje.
Zájem o vegetariánství stoupá
Prezident argentinského vegetariánského spolku Manuel Alfredo Martí sleduje ve společnosti stoupající zájem o vegetariánství: "Mnoho mladých lidí se stává vegetariány a již také několik prominentních osobností veřejně deklarovalo své vegetariánství, což se předtím nikdy nestalo." Přesná čísla však k dispozici nejsou, protože se doposud na toto téma neprovedl žádný průzkum. "Jen naši webovou stránku navštíví 3000 lidí denně," upřesňuje Martí.
V Argentině však ve srovnání s ostatními státy představují vegetariáni v rámci celé populace stále jen malé procento. "Za posledních deset let ovšem v tomto směru došlo v naší společnosti k velkým změnám a tento vývoj již nejde zastavit," domnívá se Martí.
Jednoduchou práci s osvětou ale Martí nemá. V Argentině žije více skotu než lidí, steak se tu považuje za hlavní jídlo a grilování se stalo téměř národním sportem.
Argentina zůstává zemí hovězího masa
Jednostranná výživa však podle expertů není zdravá. "V mnoha studiích jsou popsány souvislosti mezi vysokou konzumací červeného masa a chorobami, jako jsou rakovina střev, zánět kloubů či cukrovka. Výzkumy jsou ovšem zatím řídké," uvedla německá odbornice na výživu Ute Gonderová.
Ať je maso zdravé, nebo ne, tak "Argentina je a zůstane zemí hovězího masa a stále je tu velmi neobvyklé být vegetariánem," shrnula servírka Tropezová.
Na jídlo se chodí většinou s přáteli, a tak to chce i trochu odvahy přihlásit se k odlišnému životnímu stylu. "V běžných restauracích je na jídelním lístku dvacet různých druhů masa, ale žádný skutečný vegetariánský pokrm. Když o něj požádám, tak mi obsluha nabídne kuře nebo sendvič se sýrem a se šunkou. Zkrátka, mnoho lidí tady ještě nemá představu, co vlastně znamená být vegetariánem," uzavřela Tropezová.
V Argentině, zemi jedlíků hovězího, přibývá vegetariánů
BUENOS AIRES -
Houby s chilli a kokosové mléko figurují na jídelním lístku jedné malé restaurace v Argentině. Strávníci si tu mohou dopřát také rýži s koriandrem a rozinkami či pikantní směs s hruškami. V žádném z pokrmů však nenajdete maso. V Argentině, kde podle statistiky každý člověk ročně zkonzumuje 70 kilogramů masa, začíná v posledních letech přibývat vegetariánů.
Příprava steaků v klasické argentinské restauraci. foto: Shutterstock
Operace nosu některým lidem úplně změní život, říká špičkový plastický chirurg Kufa. Jak podle něj hezky stárnout?
Tady bude holubník! Recept, jak na přemnožené ptáky bez zabíjení, okoukala česká města od sousedů za hranicemi
Čtyři hodiny u monitoru a dost. Proti „syndromu počítačového vidění“ zkuste pravidlo 20/20/20, radí lékařka
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...