Frgálů různých příchutí se loni prodalo v rámci frgálové manufaktury asi 1400 kusů. Tradiční valašský koláč je přitom na gastrofestivalu jedním z nejžádanějších produktů. „Musíme reagovat na poptávku, ta je skutečně vysoká. Letos chceme vyrobit asi 1400 frgálů a dalších ještě 600 až 700 upečeme v rámci víkendu. Chceme to dělat poctivě, proto je nemůžeme dělat týden dopředu, začínáme péct až ode dneška, aby to bylo na víkend čerstvé,“ podotkl Blabla.
Tomášovi pomohla síla z valašských frgálů, směje se Berdychův otec |
Kromě frgálů patří mezi vyhledávané pochutiny různé uzeniny či pekařské výrobky. „Velmi dobře funguje i zvěřina nebo čerstvé ryby, dají se ochutnat i koupit s sebou domů,“ řekl Blabla.
Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací mohou návštěvníci spojit s procházkou valašskou krajinou, dvanáct gastro zastávek je rozeseto na 3,5 kilometru dlouhé trase v údolí Léskové. Nebude chybět ani farmářský trh. „Lidé mohou ochutnat místní i dovezené produkty. Budeme mít hosty z Maďarska a Slovenska, dovezou podobné produkty, jaké vytvářejí naši farmáři, je jedinečná možnost porovnat styl práce,“ podotkl ředitel.
Frgály, kiščok, drkotina. Moravské kraje vydaly kulinářského průvodce |
Lidé mohou v údolí využít také cyklostezku, turistické vláčky, historické autobusy i koňské povozy. Pořadatelé kvůli rostoucímu počtu návštěvníků budou také převážet návštěvníky autobusy od vlakového nádraží.
Součástí festivalu je soutěž o nejlepší frgál a klobásu, kuchařské show, řemeslný jarmark. Ve frgálové manufaktuře si mohou návštěvníci upéct vlastní frgál. Pořadatelé připravili i galavečeře pro náročné gurmány, v místních hotelech tradičně na gastrofestivalu hostují kuchaři ocenění michelinskou hvězdou. „Letos přijede Pavel Pospíšil, který trvale žije v Německu. Byl to vůbec první Čech, který se stal držitelem ́kuchařského Oscara ́,“ uvedl Blabla.