130 let
Co na vás čeká v českých menzách? Třeba losos s hořčicí.

Co na vás čeká v českých menzách? Třeba losos s hořčicí. | foto: Lidovky.cz

Doporučujeme

V menze dostanete smaženého lososa s hořčicí. Brutalita, říká šéfkuchař

Jídlo
  •   7:00
Smažená kostička vypadá na první pohled neškodně. Když z ní ale po nakrojení vyteče žlutá hmota, většina studentů u stolu vykulí oči. V pražské menze Univerzity Karlovy ve středu servírovali lososa v trojobalu s medem a hořčicí. "To je tedy brutalita," zněla první bezděčná reakce šéfkuchaře Pavla Sapíka.

"Ta kombinace je opravdu hrozně zvláštní. Pro mě je to absolutně nevyhovující, tohle rozhodně není standardní úprava ryby," hodnotí jídlo Sapík, šéfkuchař z pražské restaurace Terasa u Zlaté studně  "Z fotky nepoznám gramáž lososa, ale pokud šlo o malou porci, tak trojobal a přidání hořčice může být i snaha o dorovnání nízkého podílu masa," odhaduje šéfkuchař.

O českých menzách jsme také psali:

"Mnohem jednodušší a chutnější je úprava ryby na grilu. Tím bude mít jídlo pro studenty i vhodnou výživovou hodnotu. Smažením v trojobalu a přidáním omáček je to maso úplně znehodnocené. To bych čekal u rybího filé, ale proč takhle ničit lososa? Úplně zbytečná úprava," podivuje se Sapík. 

Co na vás čeká v českých menzách? Třeba losos s hořčicí.

V jídelním lístku pražské menzy Arnošta z Pardubic je jídlo označeno jako obalovaný losos s medem a hořčicí a bramborovou kaší. Cena je stanovena na 81 korun, což je částka, kterou zákazník běžně najde u obědových menu ve standardních restauracích. Pro studenty je ovšem cena jídla v menzách dotovaná, takže zaplatí 50 korun.

Co vás čeká v menze?

Jste student a chodíte na jídlo do menzy či školní jídelny? Narazili jste v ní na jídlo pochybné kvality? Překvapila vás podivná kombinace surovin? Pošlete nám na adresu internet@lidovky.cz fotografii a popis jídla a připojte informaci, o kterou menzu/jídelnu se jednalo. Do předmětu napište "Menza". Zajímavé příspěvky budeme zveřejňovat na serveru Lidovky.cz.

Autor: