14. července 2010 10:18 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

V Rožnově se opět sejdou pekaři, koná se tu Pekařská sobota

Pečivo - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečivo - ilustrační foto. | foto: Reprofoto

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Čerstvý valašský chléb i moderní druhy pečiva provoní v sobotu areál Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Na tradiční Pekařskou sobotu do skanzenu přijedou dvě desítky pekařských firem z celé České republiky i ze Slovenska.

Akci, která se letos uskuteční již posedmnácté, každoročně navštíví kolem 8000 lidí, řekl režisér pořadu Radek Hasalík.

"Je to příležitost pro pekaře, aby se u nás v muzeu setkali a vyměnili si zkušenosti, ale také pro návštěvníky, kteří mají možnost zhlédnout prezentaci jednoho z vůbec nejstarších řemesel," uvedl Hasalík. Lidé si na stáncích budou moci zakoupit tradiční sortiment jako chleba a rohlíky, ale také sladké pečivo, koláče nebo cukroví. "Sami návštěvníci pak hlasováním vyberou nejlepší stánek," doplnil Hasalík.

Kromě odborných soutěží o nejlepší chléb a rohlík se řemeslníci také utkají v divácky atraktivním trojboji v netradičních pekařských disciplínách. Čeká je jízda s trakařem naloženým pytli mouky, chůze na chůdách s nůší na zádech a běh s pivním "kríglem" umístěným na pekařské lopatě.

Pořadatelé připravili soutěž i pro návštěvníky muzea. Dvacet z nich se utká v klání o nejlepšího jedlíka Valašského království. Pojídat na čas budou koláč jen o něco menší, než je tradiční "frgál".

Ožijí i další části skanzenu. Lidé si budou moci prohlédnout pečení chleba ve chlebových pecích v domě z Nového Hrozenkova ve Valašské dědině a ve vodním mlýně v Mlýnské dolině.

Pekařská sobota začne v 09:00. Vyhlášení vítězů soutěží se uskuteční ve 14:00, od 15:00 se pak představí Vojenský umělecký soubor Ondráš z Brna. Vystoupí i mužský a ženský pěvecký sbor z Dolních Dunajovic a dechová hudba Malá Bečvanka z Dolní Bečvy.

Pekařské soboty, které jsou odpradávna oslavou cechu, prezentují nejen umění mistrů pekařů, ale nechají lidi nahlédnout i pod pokličku tradiční přípravy pečiva. Statut pekařského cechu je podle etnografů znám až z roku 1338, i když pekařské řemeslo se ve městech objevovalo mnohem dříve. Cechovní artikule (nařízení) vypracovalo jihočeské městečko Netolice.

ČTK, Lidovky.cz