130 let
Valentýnské cupcakes

Valentýnské cupcakes | foto: Česká veganská společnost

Valentýn pro vegany. Překvapte svou polovičkou večeří jako z restaurace

Jídlo
  •   5:23
Láska prostě prochází žaludkem. Program na romantický valentýnský večer se tak zpravidla pro většinu zamilovaných neobejde bez společné večeře. Pokud chcete pro svého partnera či partnerku vykouzlit valentýnské menu jako z té nejlepší restaurace a zároveň udělat něco pro naši planetu, nechte se inspirovat recepty od České veganské společnosti, na kterých si skvěle pochutnají všichni.

Krém z pečené červené řepy

  • 5 středně velkých červených řep
  • 1 pórek
  • 3 stroužky česneku
  • 3 hrnky zeleninového vývaru
  • 1 hrnek rostlinné smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička římského kmínu
  • citronová šťáva
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky a semínka na ozdobení

Postup: Troubu předehřejeme na 200 ºC. Řepu očistíme, nakrájíme, pokapeme olivovým olejem a zabalíme do alobalu spolu s česnekem, pepřem a solí. Pečeme přibližně jednu hodinu. Na oleji osmažíme na plátky nakrájený pórek, přidáme římský kmín, zalijeme zeleninovým vývarem a přimícháme pečenou řepu. Přivedeme k varu, přidáme rostlinnou smetanu a rozmixujeme. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvými bylinkami, semínky a sójovou smetanou.

Krém z pečené červené řepy

Špagety s omáčkou z hnědé čočky

  • 1 balení celozrnných špaget
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 středně velká mrkev
  • 2 plechovky drcených rajčat
  • 1 a ½ hrnku uvařené čočky
  • ⅓ hrnku červeného vína
  • 2 lžíce lahůdkového droždí
  • olivový olej
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sušených bylinek (oregano, bazalka, tymián)
  • sůl, pepř
  • špetka chilli

Postup: V hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme nadrobno nakrájenou mrkev, celer a cukr a restujeme na mírném ohni dalších 10 minut. Do pánve přimícháme drcená rajčata, promícháme a zalijeme červeným vínem. Promícháme a pár minut povaříme. Přidáme uvařenou čočku, rozmačkaný česnek, lahůdkové droždí a bylinky. Dochutíme pepřem, solí a chilli dle chuti.

Špagety s omáčkou z hnědé čočky

Valentýnské cupcakes

  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 a ¼ hrnku cukru krupice
  • ⅔ hrnku kakaa
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • ¾ hrnku rostlinného mléka
  • ¾ hrnku uvařené kávy
  • ⅓ hrnku oleje
  • 1 lžíce jablečného octa

Krém

  • 1 plechovka kokosového krému nebo tuhé části kokosového mléka
  • 250 g kvalitní hořké čokolády

Postup: V míse smícháme všechny suché ingredience. V druhé míse promícháme rostlinné mléko s octem a necháme 5 minut stát. Přimícháme kávu s olejem a opatrně promícháme se suchými surovinami. Přendáme na muffinový plech s papírovými košíčky a pečeme přibližně 20 minut na 180 °C. Necháme vystydnout.

V rendlíku ohřejeme kokosové mléko, odstavíme z plotny a přidáme nalámanou čokoládu. Vše důkladně promícháme, dokud nezískáme hladký krém. Krém dáme asi na hodinu do lednice a poté vyšleháme. Cupcakes zdobíme krémem, lesním ovocem či srdíčkem z červené řepy.

Autor: Lidovky.cz
Témata: Recepty, sůl, bylinky, pepř