Budete potřebovat:
- 380 g hladké mouky (na bezlepkové potřebujete kukuřičnou hladkou mouku)
- 320 g hery
- 100 g cukru krupice
- 200 g vlašských ořechů (namletých)
- citronovou kůru
- moučkový cukr na obalení
- 2× vanilkový cukr na obalení
- 2 vaječné žloutky
V míse smícháme mouku, cukr krupice, vlašské ořechy a citronovou kůru z jednoho citronu. Pak přidáme na kousky nakrájenou heru a žloutky. Pozor, je dobré, aby měla hera pokojovou teplotu, bude se s ní totiž lépe pracovat. Těsto důkladně zapracujeme. Tuto část práce můžeme přenechat stroji s protínací metlou. Pokud nemáme stroj, těsto pořádně propracujeme rukama. Po zapracování necháme těsto odpočinout v lednici minimálně tři hodiny. Zůstane-li tam přes noc, nic se neděje.
Šetřete při vánočním pečení |
Z uleženého těsta následně začneme tvarovat rohlíčky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 8–10 minut. Po upečení necháme rohlíčky alespoň chvilku vychladnout a potom je obalujeme v moučkovém a vanilkovém cukru. Pozor, rohlíčky nesmějí být teplé, jinak se budou při obalování rozpadat. Takto hotové rohlíčky uchováváme v chladu a suchu v uzavíratelné nádobě. Doufám, že tento recept zkusíte i v bezlepkové verzi, určitě nebudete litovat.