Zdobené linecké hvězdičky
těsto:
- 250g hladké mouky
- 80 g cukru moučka
- 160 g změklého másla
- 2 žloutky
- pár kapek citronové šťávy
Na polevu:
- šťáva z jednoho citronu
- moučkový cukr
Na ozdobení:
- nesolené pistácie
- sušené brusinky
Suroviny vložte do kuchyňského robotu, máslo nakrájejte na menší kousky a stromečkovou metlou na nejnižší stupeň nechejte zpracovávat. Vznikne drobenkové těsto, které dlaněmi zpracujte do hladké hmoty. Zabalte do potravinové fólie a nechejte v lednici hodinu odpočívat. Pistácie vyloupejte a nakrájejte na drobnější kousky. Brusinky rovněž nasekejte nadrobno.
Zapněte troubu na 170 stupňů a nachystejte si na plech pečící papír. Těsto vytáhněte z lednice, trochu zpracujte dlaněmi a na pomoučněné pracovní ploše vyválejte těsto asi na 3-4 mm placku. Vykrájejte hvězdičky či jiné libovolné tvary, a poskládejte je na plech s pečícím papírem. Pečte asi 12 min, podle druhu trouby. (dokud hvězdičky nezezlátnou) Mezitím si připravte citronovou polevu: Šťávu z jednoho citronu smíchejte přibližně s šesti lžícemi moučkového cukru – poleva by měla mít konzistenci hustšího medu, aby vám z cukroví nestékala, ale zároveň se dala natřít na plochu. Pomocí malého štětce potřete vychladlé hvězdičky a posypejte kousky brusinek a pistácií a nechejte dobře zaschnout.
Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy.