Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Vánoce, to je dobré jídlo. Ochutnejte ho na festivalu

Jídlo

  7:00
Vánoční svátky jsou především o dobrém jídle. Toužíte-li ochutnat něco netradičního, jiného než je smažený kapr s bramborovým salátem, je tady další gastronomický festival. Tentokrát s podtitulem Ochutnejte Vánoce.

Filet z candáta s teplým čočkovým salátem nabízí například restaurace Renommé. foto: alakarte.cz

Sedm pražských restaurací připraví od 5. do 30. prosince typická vánoční jídla české i zahraniční kuchyně. Smaženého kapra ale na talíři neuvidíte, šanci dostanou především ostatní sladkovodní ryby, na které se v Česku na Vánoce trošku pozapomnělo. Jedním takovým je třeba candát.

Hosté ale budou moci ochutnat i sváteční kuchyni jiných národů. V italském vánočním menu najdou například rizoto se slaninou a granátovým jablkem nebo třeba krůtí prsa plněná šalvějí a kaštany. Španělskou kuchyni bude reprezentovat například černá paella s orestovanými mořskými plody. Indie zase přichystá kuře marinované v jogurtu a šafránu a rybí kari s rýží basmati.

Španělská specialita: černá paella z restaurace El Centro.

Indická kuchyně: kuře marinované v jogurtu a šafránu z Indian Jewel.

"Chtěli jsme nabídnout jakýsi bonbónek na závěr našeho celoročního festivalového kalendáře. Doufáme, že si hosté pochutnají a snad i načerpají inspiraci, jak si třeba tradiční rodinné menu zpestřit něčím neobvyklým," řekl Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte.cz, která festival pořádá.

Organizátoři restaurace vybírali především podle atmosféry a nabídky, která by měla odrážet typickou chuť té které země. Za festivalové menu o pěti chodech hosté zaplatí 590 korun, sedm chodů pak vyjde na 890 korun. Restaurace si mohly sami vybrat, kterou ze dvou možností zvolí. "Ceny jsou trošku vyšší, než byly například při podzimním festivalu, je to tím, že vánoční menu je bohatší a suroviny na něj jsou mnohdy dražší. Navíc návštěvníky čeká více chodů" vysvětlil mluvčí festivalu Pavel Hanuška. Restaurace podle něj ale skutečně představí to nejlepší, co dokáží vytvořit.

Vyzkoušejte recept

Krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí

Co je potřeba: 
1,5 až 2 kg krůtího prsa s kůží, 1 malá cibule (jemně nasekaná), 300 ml zeleninového vývaru, 60 g másla, 100 g strouhanky, 100 g parmazánu,  150 g orestovaných a oloupaných kaštanů (nahrubo nakrájených), 1 hrst šalvěje (nasekané), 2 lžíce medu, sůl a pepř na dochucení

Italská specialita: krůtí prsa plněná kaštany a šalvějí z restaurace 2 Pazzi.

Postup:  Cibuli dáme na pánev se zeleninovým vývarem a dusíme 5 minut, poté scedíme a necháme stranou. Rozpustíme máslo a med v malé pánvičce a přidáme strouhanku. Přidáme cibuli, kaštany, nasekanou šalvěj a trochu zeleninového vývaru, pokud je třeba. Pak přidáme sýr a okořeníme podle chuti. Krůtí prso na straně hluboce nařízneme, naplníme směsí a svážeme provázkem. Aby se maso utěsnilo, osmažíme ho na prudkém ohni po dobu 5 minut na obou stranách. Přemístíme do předehřáté trouby a zlehka pečeme asi 30 minut, nebo dokud teplota uvnitř nedosáhne alespoň 75 ° C. Vyndáme, nakrájíme na tenké plátky a podáváme.

A jak se festivalu zúčastnit? Stačí si na webu www.ochutnejtevanoce.cz potvrdit rezervaci ve vybrané restauraci. Přestože festival startuje až 5. prosince, místo si můžete zamluvit už teď. Vybírat lze z pražských podniků 2 Pazzi, Amade Restaurant, El Centro, Chateau St. Havel, Indian Jewel, Perpetuum a Renommé Restaurant. Za menu pak zaplatíte přímo v restauraci.

Další informace najdtete na serveru www.alakarte.cz.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!