Čtvrtek 21. ledna 2021svátek má Běla -1 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Vánoce v Británii? Neobejdou se bez koláčků mince pie

křehké koláčky s voňavou náplní | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy křehké koláčky s voňavou náplní | foto: Dagmar Heřtová, tastejourney.cz

Mince pie je něco, bez čeho by asi Britové neslavili Vánoce. Křehké malé koláčky plněné voňavou ovocnou náplní v sobě snoubí veškerou esenci britských Vánoc.

Mince pie je vánoční cukroví z křehkého těsta plněné ovocnou směsí z hrozinek, sultánek, kandovaného a sušeného ovoce, proslazované kůry, cukru, koření a brandy. Podává se nejlépe ještě teplé s ochuceným brandy máslem. A hlavně se musí při prvním nakousnutí rozpadat, aby bylo jasné, jak lahodně křehké je těsto.

Křižáci a mince pie

Historie těchto sladkých koláčů se datuje do 13. století, kdy křižáci ze Svaté země přivezli inspiraci v podobě koláčků plněných masem, rozinkami a exotickým kořením, zabalené v křehké krustě chutného těsta. Tradičně se totiž v Británii tyto koláčky jedly naslano s mletým masem. Odtud také název mince pie, neboť mince meat znamená sekané maso, ale pozor, pro větší zmatek se i ovocné náplni říká “mincemeat” i když s masem již nemá nic moc společného. Původně se do směsi dával i lůj, dnes se však prosazují vegetariánské varianty anebo se lůj nahrazuje máslem.

Angličanky zásadně nepečou cukroví, mince pie je však výjimka

Angličanky si starosti s vánočním pečením moc nepřipouštějí, není zde tak silná kontinentální tradice, já však lakonicky poznamenávám, že čas ještě nedozrál. Nakonec kváskový pecen byste před pár lety v Anglii hledali těžko a nyní je to jeden z nejoblíběnějších chlebů.

O autorce:

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě…

Dagmar Heřtová

Správná Angličanka spíš dá přednost přípravě nepečených čokoládových pralinek, které jsou rychle hotové, a co se týká vánočních koláčků, sleduje, který supermarket nebo místní pekařství přijde s lákavou nabídkou zaručeně nejchutnějších mince pie, a pak už jen nakupuje. A tak tradiční velké, ale respektované supermarkety typu Sainsbury’s, Marks and Spencer, Waitrose i Tesco přesvědčují zákaznice, že letošní nové, vylepšené vánoční mince pie jsou tou pravou volbou pro nadcházející Vánoce. Zábavné bylo před pár lety sledovat, jak nejlepší kuchaři spolu s vybraným publikem anonymně ochutnávali a vybírali ty nejchutnější mince pie. Při vyhlašování vítěze se všichni nestačili divit: vyhrál Lidl.

Pokud se přesto Angličanka pustí do pečení, je v kuchyni opravdovou bohyní, protože vše, co je “home made” neboli domácí, se velmi cení. Dlužno dodat, že tak, jak se mění celá britská společnost, mění se i velmi pozitivně vztah k pečení, a tak tentokrát možná obchodníci zapláčou.

Sladkou náplň jménem mincemeat si snadno uděláte sami

Tuhle pochoutku si můžete upéct i vy a bez obav, že neseženete hlavní surovinu na ovocnou náplň, tzv. mincemeat, i když britské potravinové řetězce jako Marks and Spencer a Tesco ji mít budou. Náplň můžete snadno a rychle připravit doma, a pokud vám zbyde, můžete ji použít do koláčů, perníků, chlebíčků a štrúdlů.

Mince pie podávejte s brandy a máslem

Mince pie podávejte s brandy a máslem

Pokud chcete letošní předvánoční atmosféru zahájit opravdu něčím netradičním, zkuste upéct britské mince pie. Budete zaručeně hvězdou! A pokud se vám podaří načasovat servírování tak, že budou ještě teplé, ozdobte je brandy máslem a nechte lahodně aromatické máslo rozpusit na koláčku. I studené jsou skvělé, ty servírujte po anglicku polité smetanou nebo s kopečkem šlehačky. Úspěch zaručen. Mince pie se dají také snadno zmrazit a vytáhnout v tu správnou chvíli, kdy je potřebujete. Jen rozpečete v troubě a podáváte.

Tradiční britské vánoční koláčky mince pie

Na křehké těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g tuku, nejlépe másla, nebo 1/2 másla a 1/2 sádla (nesoleného)
  • 1 žloutek
  • 3 lžíce studené vody

Na ovocnou náplň:

  • 1 sklenice asi 300 g koupené náplně tzv. “mincemeat”
  • nebo si připravte vlastní ovocnou náplň

Ingredience:

  • 125 g směsi ze 3/4 hrozinek, sultánek, korintek a 1/4 proslazované kůry
  • 125 g sušených meruněk nebo jiného sušeného ovoce dle chuti, brusinky, dalte, fíky
  • 25 g nasekaných mandlí nebo vlašských ořechů
  • 2 jablka
  • 4 lžíce hnědého cukru nebo 4 lžíce medu
  • 4 lžíce rumu
  • 1 lžička skořice, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/4 lžičky sušeného zázvoru a nastrouhaný muškátový oříšek
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
  • 20 g másla
Mince pie se musí při nakousnutí rozpadat

Mince pie se musí při nakousnutí rozpadat

Ochucené brandy máslo:

Ingredience

  • 50 g nesoleného másla
  • 4 lžíce jemného hnědého cukru
  • 4 lžíce brandy nebo kvalitního rumu

Postup: Nejdříve si připravte křehké těsto. Nejlépe v mixéru smíchejte změklé máslo a mouku nebo zpracujte ručně v míse, máslo s moukou rozdrobte jako na žmolenku. Vyndejte z mísy na vál a přidejte 1 žloutek a postupně přidávejte studenou vodu a lehce zpracujte, dokud se vše nespojí v hladké těsto. Zabalte do fólie a nechte asi 30 minut v ledničce odpočinout.

Pokud připravujete i náplň, můžete si ji připravit před těstem. Je hotová také asi za 30 minut, ale musí ještě vystydnout. Nejdříve v mixéru nasekejte sušené ovoce a sušené meruňky, pokud již nekupujete míchanou směs nakrájenou na kostičky. Mandle lehce opražte a nasekejte ne příliš na jemno. Oloupejte a nakrájejte na menší kostky dvě jablka. V hrci zahřejte šťávu a nastrouhanou kůru z pomeranče, přidejte jablka a kandované ovoce a koření. Na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud se jablka téměř nerozpadnou, směs pravidelně míchejte. Na konci varu přidejte cukr a rum, promíchejte a nechte na plochém talíři vystydnout.

Ozdoba britských Vánoc

Ozdoba britských Vánoc

Zahřejte troubu na 200 °C. Odpočinuté těsto rozdělte na třetiny. Dvě třetiny vyválejte a vykrajujte vroubkovaná kolečka o velikosti 7-8 cm v průměru. Přendejte je do vymazané formy na muffiny. Do každého kolečka dejte lžičku ovocné náplně a rozprostřete k okrajům. Ze zbylé třetiny vykrajujte hvězdičky a položte je na naplněné koláčky. Můžete však i menším ozdobným kolečkem vykrojit další kolečka jen o trochu menší a koláčky přikrýt.

Okraje lehce potřete vodu, aby se kolečka slepila, a na povrchu je několikrát propíchněte vidličkou. Kolečka i hvězdy lehce potřete mlékem. Pečte 20 minut při teplotě 200 °C do růžova. Zatím utřete máslo s cukrem a postupně přikapávejte brandy. Koláčky po upečení nechte asi 5 minut vychladnout a poté je opatrně vyndejte z formy. Horké posypejte moučkovým cukrem a podávejte s brandy máslem nebo smetanou.

Koláčky pečte ve formě na muffiny

Koláčky pečte ve formě na muffiny

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Pronájem bytu 2+1, 79 m2, Třeboň, ul. Hliník
Pronájem bytu 2+1, 79 m2, Třeboň, ul. Hliník

Hliník, Třeboň - Třeboň II, okres Jindřichův Hradec
13 500 Kč/měsíc