Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Vánoční cukroví se letos převléká do zelené. Se směsí z čaje matcha

Jídlo

  6:40
Kdo by si před nedávnem pomyslel, že cukroví může mít i odlišné barevné tóny a také úplně jiné chuťové dimenze než tradiční kousky, které běžně na Vánoce pečeme. V posledních letech s touhou po zdravějším mlsání se začíná prosazovat pečení z čaje matcha. Zelený pudrový prášek sice kraluje už dávno v třených těstech i v cookies, v matcha latté či ve svůdné a lahodné zmrzlině, letos však se zdá, že plně ovládne i vánoční cukroví.

Slepované vánoční cukroví s matcha čajem foto: dagmar heřtová, tasteyjourney.com

Čaj matcha je práškový čaj pocházející z Japonska, historicky však i z Číny. Zářivě zelený prášek je vlastně na jemno namletý zelený čaj té nejvyšší kvality. Unikátní je jeho specifická, silná chuť, která má v sobě má cosi tajemného a proto je často velmi individuálně přijímána. I samotné pěstování čajových lístků, jeho zakrývání, tedy zastínění čajovníků, následný sběr a sušení je zahaleno tajemstvím. 

Dagmar Heřtová

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii. Je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě.

Dagmar Heřtová je gastronomická novinářka a foodblogerka stránek s názvem Taste Journey.cz, což volně přeloženo znamená “hledání chutí”. Píše o jídle, nových trendech a restauracích. Znovuobjevila pro Čechy kadeřávek, potočnici lékařskou ( vodní řeřichu) a rychlenou rebarboru. Miluje Yiengar jogu a běh.  

Dagmar Heřtová

Důvodem je, že před vlastní sklizní je třeba co nejvíce stimulovat a zvýšit v čajových lístcích přítomný chlorofyl a aminokyseliny (theanin). Neméně důležitým procesem je i samotné mletí čaje na sametově práškový pudr. Jednoduše řečeno, jde o celý proces, který bývá často držen v tajnosti, aby poté ti největší čajoví mistři posvětili ty nejlepší čaje matcha k prodeji. Čaj matcha také často bývá nesprávně označován jako pravý, i když obsahuje i jiné druhy zeleného čaje, které nejsou z Japonska anebo nemají požadovanou kvalitu. Je proto vhodné při nákupu se dívat po bio kvalitě a sledovat místo původu, tedy z Japonska.

Co stojí za oblibou zelených dobrot?

Co je na čaji matcha kromě chuti nejvíce ceněno, jsou jeho prokazatelné zdravotní benefity. Nejvýznamnější látkou obsaženou v matcha čaji jsou katechiny zejména tzv. EGCg (epigallocatechingallate), které mají protirakovinové účinky. Také aminokyseliny a především vzácné látky L-Theaninu, jsou důvodem proč je čaj matcha tak žádaný. Tyto látky dodají tělu energii, pomohou s detoxikací a spalováním kalorií, ale současně zklidňují, takže pomáhají dosáhnout čisté mysli bez vedlejších účinků kofeinu, tedy nervních energií přítomných v kávě.

Kolik vlastně přidat čaje matcha do těsta?

Západní gastronomie si čaj matcha tak oblíbila, že se pokouší ho dávat všude tam, kde je to vhodné. Zákusky z čaje matcha jsou již běžnou záležitostí a matcha latté či nápoje na mnoho dalších způsobů také. Ideálně se hodí tento zelený prášek do třených a piškotových těst. Nyní se ale jako novinka přidává do těst sušenkových a s nadcházejícími Vánoci také do vánočního cukroví. 

Připravená směs na celozrnné cukroví

Nový a rychlý způsob přípravy těsta na vánoční cukroví mě letos dokonale nadchnul. Takže porušuji zásadu, že pokud nejde vysloveně o nutnost, tak z připravovaných směsí nepeču. Objevila jsem směs na pečení cukroví z čaje matcha, která stojí za vyzkoušení. Nejen, že je z celozrnné mouky a s třtinovým cukrem, ale především s perfektně vyváženým množstvím čaje matcha v bio kvalitě. Přidat ho málo znamená připravit se o chuť i účinky, přidat ho ale o dost více může být problém s chutí, která by se mohla někomu zdát tak trochu nahořklá.

Potvrzuji, že směs funguje báječně, můžete si přidat i podle vašeho uvážení třeba ořechy, já zvolila jemně mleté mandle. Dále již není co řešit, slepované vykrajované cukroví ideálně ladí s marmeládou z hořkých pomerančů a meruňkovým džemem s rybízem. Výsledek je skvělý! Vláčné a chuťové neotřelé cukroví s mnoha benefity a záludnou chutí. Nechte návštěvy hádat…

Vánoční celozrnné cukroví s čajem matcha

( na 3 plechy)

  • 1 sypká směs na pečení celozrnného cukroví s čajem matcha
  • od matchatea.bio (340g)
  • 180 g másla jen lehce změklého, tedy asi 10 minut z ledničky
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 vrchovaté lžíce mletých mandlí (mandlová moučka)
  • trochu hladké mouky na vyválení
  • 50 g hořké anebo bílé čokolády
  • meruňkový a rybízový džem anebo marmeláda ze sevilských pomerančů, případně co dá dům

Sypkou směs vysypeme na pracovní plochu. Přidáme odvážené máslo, jen lehce změklé, tedy asi max. 10 minut z ledničky a nakrájené na kostky. Do směsi uděláme důlek, přidáme žloutky a mandlovou moučku a vidličkou nebo nožem rychle zpracováváme. Ze zpracovaného těsta vytvoříme malý váleček, zabalíme ho do fólie a necháme asi 2 hodiny odpočinout v ledničce. Předehřejeme si troubu na 170° C .Vychlazené těsto rozdělíme na 3 díly, a postupně vyválíme, nejlépe za pomocí fólie na pomoučněné ploše, a vykrajujeme do zvolených tvarů. 

Cukroví s matcha čajem
Cukroví také můžete máčet v čokoládě

Klademe na plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby asi na 8-10 minut péct podle tloušťky vykrájeného cukroví. Cukroví po vychladnutí na mřížce slepujeme džemem nebo marmeládou, zdobíme hořkou nebo mléčnou čokoládou, kterou rozpustíme ve vodní lázni anebo jinak libovolně zdobíme. Také můžeme cukroví ozvláštnit cukrovou polevou připravenou vyšleháním 5 lžic moučkového cukru a asi 8 lžiček citrónové šťávy do požadované hustoty. Cukroví je dokonale vláčné asi za 2 dny, i tak je možné si na něm hned pochutnávat.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...