Křehké ořechové mušličky
Ingredience:
Na náplň:
|
Postup: Máslo nasekejte do mouky, přidejte vejce a vypracujte nejprve nožem a pak rychle rukama hladké těsto. Zabalte ho do potravinové fólie a dejte odpočinout na hodinu do chladničky. Mezitím smíchejte všechny přísady na náplň, vznikne vám hustá kaše.
Vánoční pečení |
Na pomoučeném válu vyválejte z těsta plát asi 3 mm silný, vykrájejte z něj kolečka vykrajovátkem na linecké cukroví, a poté do středu každého dejte lžičku náplně. Nedávejte jí více, protože v troubě nabude a vylezla by vám na plech (pokud se to přece jen stane, po upečení ji snadno oříznete). Naplněné kolečko v půlce přehněte, v ohybu k sobě trochu přitiskněte a v nejširším místě nechte náplň vykukovat, tak vznikne mušlička.
Troubu předehřejte na 170 °C a mušličky rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Moučkový cukr prosijte s vanilkou. Pečte cca 15–20 minut, mušličky mají zůstat bledé. Po vyndání z trouby je ještě horké opatrně obalte či posypte vanilkovým cukrem (moučkovým cukrem s vanilkou). Nelekejte se, že jsou trochu měkké – po vychladnutí se zpevní.