Losos s pečenými batáty, zelí z červené řepy
Suroviny na přípravu lososa:
- 150 g lososa s kůží (syrový stav)
- 10 ml olivového oleje
- 10 g másla
- 5 g čerstvého česneku
- 10 ml citronové šťávy
- citronová kůra
- tymián, hladkolistá petržel
- sůl, pepř
Postup přípravy lososa: Nejdříve si připravíme směs na lososa. Olivový olej vlijeme na pánev a spolu s celým česnekem prohřejeme. Dobře promícháme. Olej přelijeme do misky, přidáme citronovou šťávu, citronovou kůru a nadrobno nakrájenou hladkolistou petrželku a tymián. Směs dobře promícháme. Lososa si očistíme a připravenou směsí jej potřeme. Poté lososa osolíme a opepříme. Na pánev dáme kousek másla a lososa z každé strany opečeme.
Suroviny:
- 150 g batát
- 5 ml olivového oleje
- sůl, pepř, kmín
Postup přípravy batát: Batáty zbavíme slupky a krájíme na plátky. Zakápneme olivovým olejem, ochutíme solí, pepřem a kmínem. Směs dobře promícháme a přesuneme na plech s pečicím papírem. Pečeme na 180 °C zhruba 30-45 minut.
Suroviny na zelí z červené řepy:
- 100 g červené řepy
- 20 g cibule
- 5 ml řepkového oleje
- 2 ml octa
- 2 g cukru
- sůl, pepř
- zeleninový vývar dle potřeby
Postup přípravy zelí z červené řepy: Řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Cibuli nakrájíme najemno a zarestujeme dozlatova na řepkovém oleji. Poté přidáme řepu a restujeme. Směs podlijeme vývarem a dusíme ji doměkka. Poté řepu zakápneme octem, dosladíme trochou cukru, osolíme a opepříme.