130 let
Rybí polévka

Rybí polévka | foto: Zdravé stravování

Vánoční klasika zdravěji: zkuste rybí polévku s kurkumou a zázvorem

Jídlo
  •   5:21
Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména nestřídmost. Server Lidovky.cz vám spolu s výživovou specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování přináší seriál „odlehčených“ vánočních receptů.

Rybí polévka

Suroviny:

  • 220 g tresky
  • 10 g ananasu
  • 50 g rajčat
  • 6 ks čerstvé bazalky
  • 10 g česneku
  • 65 g šalotky
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 14 g galangalu
  • 6 g Chilli Bird´s Eye
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 ks listů kafírové limetky
  • 1 ks citronové trávy
  • 2 g mleté kurkumy
  • 1 l vody
  • 42 g limetkové šťávy
  • sůl, pepř a cukr dle chuti

Postup: Šalotku si nakrájíme najemno, česnek si utřeme a zázvor nastrouháme. Na olivovém oleji suroviny spolu restujeme do změknutí a necháme suroviny rozvonět. Poté přidáváme další přísady - ananas nakrájený na kostky, rajče nakrájené na menší kousky, nasekanou bazalku, nastrouhaný galangal, chilli najemno nasekané, bobkový list, list kafírové limetky, citronovou trávu a kurkumu.

Směs zalijeme vodou, přidáme na kousky pokrájenou rybu, sůl, pepř a cukr. Necháme chvíli vařit, dokud ryba není hotová. Po uvaření do polévky přidáme limetkovou šťávu.

Vánoční recepty a tipy

Bramborový salát
Autor: ape