130 let
Šneci se vrací na české talíře.

Šneci se vrací na české talíře. | foto: Shutterstock

Recept

Vánoční šnečí menu. Připravte si tradiční vánoční pokrmy doma

Jídlo
  •   5:59
Šéfkuchař belgické restaurace Bruxx a Vinohradského Parlamentu Jan Pípal radí, jak si připravit šneky z pohodlí domova. Původem francouzskou pochoutku připravuje zapečenou s bylinkami a česnekem. V České republice se šneci připravovali už za dob první republiky, kdy především vyšší vrstva chodila na šneky při sváteční procházce městem, jednalo se především o vývar z uzeného kolene.

Polévka ze šneků a uzeného kolene (4 porce)

Suroviny

  • 400 g uzeného vepřového kolene
  • 200 g šneků
  • 200 g mrkve
  • 200 g petržele
  • 200 g celeru
  • divoké koření
  • máslová jíška – máslo 200 g a hladká mouka 200 g
  • 100 g česneku
  • sůl
  • čerstvý pepř

Postup: Uzené koleno uvaříme s kořenovou zeleninou a divokým kořením do měkka. Máslovou jíšku zalijeme vývarem z uzeného kolene a dobře provaříme, přidáme česnek, uvařené šneky, kořenovou zeleninu a uvařené nakrájené koleno, poté lehce povaříme. Nakonec dochutíme solí a čerstvým pepřem. Podáváme s opečeným bílým chlebem.

Půl tuctu zapečených vánočních šneků (4 porce)

  • 200 g šneků
  • 1 l hovězího vývaru
  • 2 šalotky
  • 150 g másla
  • 100 g česneku
  • 50 g čerstvého kerblíku
  • muškátový oříšek, petrželka, majoránka, tymián, bobkový list, sůl, strouhanka na zapečení

Postup: Šneky si uvaříme v hovězím vývaru s bylinkami (tymián, bobkový list, majoránka) a necháme vychladit. Poté si připravíme máslo - máslo v pokojové teplotě vymícháme s nasekaným čerstvým kerblíkem, utřeným česnekem se solí, strouhaným muškátovým oříškem a nasekanou petrželkou, vše dobře promícháme. Do vyčištěných šnečích ulit dáme trochu připraveného másla, uvařeného šneka a opět zamázneme připraveným máslem. Nakonec posypeme strouhankou a dáme zapéct do trouby cca na 7 minut.

Jaký bramborový salát udělat letos?

Autor: ape