Mezi přírodní antibiotika a antivirotika patří česnek, cibule, křen, zázvor nebo třeba brusinky. Česnek patří opravdu k velmi silným antibiotikům. Hubí špatné bakterie a naopak zvyšuje množství bakterií prospěšných. Pojídání česneku, ať už paličkového, či medvědího ničí napříč organismem kvasinky i plísně. „Nejvýznamnější látkou v česneku je allicin. Ten má zároveň antivirotické účinky. Virů, které jsou velmi citlivé k allicinu, je značné množství, a patří mezi ně i vir spouštějící chřipku. Studie navíc ukazují výjimečnou preventivní úlohu česneku. Účinek brání zejména v propuknutí choroby,“ říká Šimková.
Chceme-li zatočit s chřipkou a virovými onemocněními, zařaďme do jídelníčku i křen. „Ten přispěje k ochranně plic a dýchacích cest. Je to takový přírodní antivir. Jeho konzumací zmírníme navíc revmatické či neurologické obtíže,“ zmiňuje Šimková.
Veganská křenová pomazánka, bageta, kedlubna
Ingredience:
- 30 g uzeného tofu
- 3 g křenové pasty (lze použít i křen čerstvý)
- 14 g vlašských ořechů
- 40 g tofunézy
- 55 g sedlácké bagety
- 3 g jablečného octa
- mikrogreens na ozdobu
- 85 g kedlubny
- sůl
Postup: Tofu nastrouháme najemno. Přidáme křenovou pastu, či čerstvý křen a namleté ořechy. Pořádně promícháme a pak přidáme tofunézu a dochutíme jablečným octem a solí. Zdobíme mikrogreens. Podáváme na sedlácké bagetě s hranolky kedlubny.