Vitamín C patří k vitamínům, které se významně podílejí na udržení normálních funkcí imunitního systému, a protože si člověk neumí v organismu tento vitamín vytvořit, je nutné ho přijímat ze stravy. Denní doporučený příjem pro muže se pohybuje okolo 110 mg a pro ženy 95 mg. Přijmeme-li vitamínu více, nemusíme se obávat předávkování. S nadbytkem vitamínu C si tělo hravě poradí a vyloučí ho močí. U citlivých jedinců může při dlouhodobém a nadměrném příjmu vitamínu C dojít k podráždění trávicího traktu či k průjmům.
„Pro imunitu z řady vitamínu je vitamín C zcela zásadní. Organismus napadený infekcí spotřebuje až desetinásobek doporučené denní dávky vitamínu C. Většina lidí má příjem céčka spojený s citrusy, ale hojně ho najdeme i v šípkách, černém rybízu, rakytníku nebo jahodách. V zelenině jeho významné množství nalezneme v petrželové nati, bramborách, brokolici, růžičkové kapustě, květáku a paprikách. Už 50 g červené papriky nám zajistí doporučenou denní dávku vitamínu C,“ říká nutriční specialistka.
Řecký kuskusový salát
Ingredience:
- 70 g salátové okurky
- 56 g cherry rajčat
- 56 g žluté papriky
- 56 g celozrnného kuskusu (v suchém stavu)
- 35 g balkánského sýru
- 10 g červené cibule
- 10 g bílého vinného octa
- 7 g černých oliv
- 5 g olivového oleje
- 5 g medu
- sůl
- barevný drcený pepř
- oregáno
- zeleninový vývar na uvaření kuskusu
Postup: Kuskus pro lepší chuť uvaříme v zeleninovém vývaru. Okurku a papriku nakrájíme na menší kousky, cherry rajčata nakrájíme na ¼ či 1/2 podle velikosti. Červenou cibuli nakrájíme najemno. Olivy na menší kousky a balkánský sýr na větší kostky. Dresing (zálivku) připravíme z oleje, octa, medu, pepře a soli. Se solí šetříme, balkánský sýr je slaný sám o sobě. Kuskus promícháme se zálivkou, oreganem a zeleninou. Na závěr posypeme olivami a sýrem.