Neděle 9. května 2021svátek má Ctibor 22 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Jak a proč užívat ,přírodní antibiotika’?

Dip s pečeným česnekem a piniovými ořechy, fitchléb | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dip s pečeným česnekem a piniovými ořechy, fitchléb | foto: Zdravé stravování

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Proč bychom měli zvážit zařazení přírodních antibiotik do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům. „K silným argumentům patří fakt, že přírodní antibiotika neničí střevní mikroflóru, nevyvolávají přemnožení kvasinek v organismu a na přírodní antibiotika nevznikají rezistence. Je to dáno tím, že přírodní antibiotika jsou vysoce nestabilní a bakterie tak nedostává potřebný čas pro vybudování odolnosti,“ říká nutriční specialistka.

Proč bychom měli zvážit zařazení přírodních antibiotik do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům. „K silným argumentům patří fakt, že přírodní antibiotika neničí střevní mikroflóru, nevyvolávají přemnožení kvasinek v organismu a na přírodní antibiotika nevznikají rezistence. Je to dáno tím, že přírodní antibiotika jsou vysoce nestabilní a bakterie tak nedostává potřebný čas pro vybudování odolnosti,“ říká Šimková.

Dip s pečeným česnekem a piniovými ořechy, fitchléb

Ingredience:

  • 42 g lučiny
  • 14 g česneku
  • 63 g fitchlebu
  • 3 g piniových ořechů
  • 35 g odtučněného tvarohu
  • 85 g ředkviček
  • 2 g olivového oleje
  • sůl
  • pepř
  • petrželka kadeřavá na dozdobení

Postup: Česnek potřeme olivovým olejem, dáme na plech a pečeme doměkka (asi půl hodiny) při cca 180 °C. Poté česnek rozmělníme a smícháme s lučinou, tvarohem, ochutíme solí a pepřem. Dip podáváme ozdobený piniemi a petrželkou na nasucho opečeném celozrnném fitchlebu. Jako přílohu servírujeme ředkvičky.

Pochvaly bych výrazně omezil, víc berou než dávají, vysvětluje psycholog

Zdeněk Krpoun psycholog | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stále více čelíme nezdravému tlaku, abychom byli úspěšnější a výkonnější. Jak budovat zdravé sebevědomí? Jak správně...

Opakovaný výstup na osmitisícovku může urychlit demenci, říká neurochirurg Beneš

Vladimír Beneš | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Špičkový neurochirurg Vladimír Beneš, už třetí v řadě slavné neurochirurgické dynastie, o šťourátku v mozku, hezkých...

Pohodlnější to nikdy nebylo. Velký přehled služeb televize přes internet

Přehled služeb televize přes internet. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Otestovali jsme devět služeb televize přes internet. Vybrali jsme ty, které můžete používat s libovolným poskytovatelem...