Více receptů najdete zde |
Tentokrát jsme se zaměřili na „přírodní antibiotika“, jak se jim také někdy říká. Proč bychom měli zvážit zařazení „přírodních antibiotik“do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji, než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům.
V našem seznamu přírodních antibiotik nesmí chybět zázvor. Vyniká protiparazitickými, protizánětlivými, antibakteriálními i antivirovými schopnostmi. Můžeme ho konzumovat v čaji nebo v jídlech inspirovaných asijskou gastronomií.
„Skvělou vlastností zázvoru je schopnost vázat na sebe škodlivé toxiny a zdárně je odvádět z těla. Mezi hlavní bioaktivní látky patří gingerol, shogaol a zingeron. Stejně jako u křenu můžete ocenit jeho vliv na trávení, tvorbu žaludečních kyselin či pomoc s plynatostí. Pakliže budete připravovat indické jídlo, s notnou dávkou zázvoru nezapomeňte přidat i kurkumu. Toto koření zářivě šafránové barvy má vysoké koncentrace antioxidantů polyfenolů. Kurkuma tak zmírní zánět i bolest, posílí imunitní funkci jater, ale i napomůže k léčbě kožních problémů,“ říká nutriční specialistka.
Chceme-li zatočit s chřipkou a virovými onemocněními, zařaďme do jídelníčku i křen. „Ten přispěje k ochranně plic a dýchacích cest. Je to takový přírodní antivir. Jeho konzumací zmírníme navíc revmatické či neurologické obtíže,“ zmiňuje Šimková.
Křenová pěna s mandarinkou a vlašskými ořechy, tyčinky
- 40 g polotučného tvarohu
- 40 g žervé
- vlašské ořechy (pár kousků)
- nastrouhaný křen (dle chuti)
- sůl
- mandarinky
- křehké extrudované pečivo/tyčky
Postup: Smícháme žervé, tvaroh, nastrouhaný křen, sůl a vyšleháme do krému. Ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy. Podáváme s čerstvými nebo kompotovanými mandarinkami a s křehkým pečivem (Crispins, nebo jiné).
Zázvorovo-pomerančový nápoj
- 1 jablko
- ½ mrkve
- ½ banánu
- 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
- kousek zázvoru
- 1 čajová lžička medu
Postup: Zázvor očistíme (stačí pomocí kávové lžičky opatrně odstranit vrchní slupku) a nastrouháme nadrobno. Jablko očistíme a nakrájíme na kousky, mrkev nakrájíme na kolečka. Suroviny budeme mixovat na smoothie. V závěru přidáme šťávu z pomeranče, banány a dosladíme medem.