Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Křen a zázvor posílí imunitu. Co si z nich připravit?

Jídlo

  5:00aktualizováno  5:49
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Křenová pěna s mandarinkou a vlašskými ořechy, tyčinky foto: Zdravé stravování

Více receptů najdete zde

Tentokrát jsme se zaměřili na „přírodní antibiotika“, jak se jim také někdy říká. Proč bychom měli zvážit zařazení „přírodních antibiotik“do stravy, ačkoliv k nástupu jejich účinku dochází pozvolněji, než je tomu u syntetických variant? K pozitivům patří komplexnost, s jakou působí. Zápolí jak proti bakteriím, tak plísním i virům.

V našem seznamu přírodních antibiotik nesmí chybět zázvor. Vyniká protiparazitickými, protizánětlivými, antibakteriálními i antivirovými schopnostmi. Můžeme ho konzumovat v čaji nebo v jídlech inspirovaných asijskou gastronomií. 

„Skvělou vlastností zázvoru je schopnost vázat na sebe škodlivé toxiny a zdárně je odvádět z těla. Mezi hlavní bioaktivní látky patří gingerol, shogaol a zingeron. Stejně jako u křenu můžete ocenit jeho vliv na trávení, tvorbu žaludečních kyselin či pomoc s plynatostí. Pakliže budete připravovat indické jídlo, s notnou dávkou zázvoru nezapomeňte přidat i kurkumu. Toto koření zářivě šafránové barvy má vysoké koncentrace antioxidantů polyfenolů. Kurkuma tak zmírní zánět i bolest, posílí imunitní funkci jater, ale i napomůže k léčbě kožních problémů,“ říká nutriční specialistka. 

Chceme-li zatočit s chřipkou a virovými onemocněními, zařaďme do jídelníčku i křen. „Ten přispěje k ochranně plic a dýchacích cest. Je to takový přírodní antivir. Jeho konzumací zmírníme navíc revmatické či neurologické obtíže,“ zmiňuje Šimková.

Křenová pěna s mandarinkou a vlašskými ořechy, tyčinky

  • 40 g polotučného tvarohu
  • 40 g žervé
  • vlašské ořechy (pár kousků)
  • nastrouhaný křen (dle chuti)
  • sůl
  • mandarinky
  • křehké extrudované pečivo/tyčky

Postup: Smícháme žervé, tvaroh, nastrouhaný křen, sůl a vyšleháme do krému. Ozdobíme nasekanými vlašskými ořechy. Podáváme s čerstvými nebo kompotovanými mandarinkami a s křehkým pečivem (Crispins, nebo jiné).

Zázvorovo-pomerančový nápoj

Zázvorovo-pomerančový nápoj

  • 1 jablko
  • ½ mrkve
  • ½ banánu
  • 100 ml čerstvé pomerančové šťávy
  • kousek zázvoru
  • 1 čajová lžička medu

Postup: Zázvor očistíme (stačí pomocí kávové lžičky opatrně odstranit vrchní slupku) a nastrouháme nadrobno. Jablko očistíme a nakrájíme na kousky, mrkev nakrájíme na kolečka. Suroviny budeme mixovat na smoothie. V závěru přidáme šťávu z pomeranče, banány a dosladíme medem. 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!