Vitamín D zastřešuje podskupinu vitamínů D2, D3, D4, D5 a usměrňuje okolo 200 rozličných chemických pochodů v organismu. I proto bychom měli dbát na jeho dostatečnou denní hladinku, která se má pohybovat okolo 20 μg/den. Ve slunečných letních dnech můžeme již 10minutovým pobytem na slunci při ozáření čtvrtiny těla, pokud nepoužijeme ochranný krém, přijmout skrze kůži jeho dostatečné množství a nehrozí předávkování. Organismus jeho tvorbu včas zastaví.
„V ostatních případech jej můžeme dodávat z potravin, což je druhý nejpřirozenější zdroj. Vitamín D2, vitamín D3 a jejich metabolity přijímané potravinami se vstřebávají v tenkém střevě do lymfatického systému v krvi. Vstřebatelnost tímto způsobem se pohybuje okolo 80 %. Navíc, a to je důležité, riziko předávkování vitamínem D ze stravy je velmi nepravděpodobné,“ říká Šimková.
Vitamín D najdeme hojně zastoupen v rybím tuku, játrech tresky, halibuta či makrely nebo ve svalovině ryb jako je losos. Dobrým zdrojem jsou i žloutky či houby - například žampiony, Jidášovo ucho nebo shitake. Což, jak sami uznáte, nejsou často konzumované druhy potravin v českém jídelníčku.
Další neméně důležitou rolí, na kterou je dobré upozornit, je rozvoj imunopatologických reakcích, a to především v autoimunitě. Vitamín D ovlivňuje rozvoj onemocnění, kdy organismus bojuje sám proti sobě. Řeč je o onemocněních štítné žlázy, diabetu, celiakii či roztroušené skleróze.
Směs listových salátů s ořechy a tuňákem, sušenými rajčaty a jogurtovo-citronovým dresingem
Ingredience:
- 2 g cukru
- 25 g bílého jogurtu
- čerstvá, nebo sušená meduňka
- 8 g sušených rajčat
- 55 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 20 g zakysané smetany (12 % tuku)
- 5 g bílého suchého vína
- citronová kůra
- pepř
- sůl
- 40 g čekanky
- 40 g salátu lollo rosso
- 40 g salátu dubáček červený
- 15 g vlašských ořechů
- 15 g kešu ořechů
- šťáva z citronu
Postup: Saláty důkladně očistíme, omyjeme a ručně natrháme. Naaranžujeme je na talíř, přidáme kousky okapaného tuňáka, nahrubo nasekaná sušená rajčata a posypeme ořechy. Na dresing smícháme jogurt, zakysanou smetanu, víno, šťávu z citronu, trochu citronové kůry, sůl, pepř, cukr dle potřeby (není nutný), nakonec přimícháme najemno nasekanou meduňku.