Pondělí 23. května 2022, svátek má Vladimír
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Nespoléhejte na slunce. Jakým jídlem nejlépe doplnit vitamin D?

Směs listových salátů s ořechy a tuňákem, sušenými rajčaty a jogurtovo-citronovým dresingem foto: Zdravé stravování

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie lepšit imunitu.
  5:46

Vitamín D zastřešuje podskupinu vitamínů D2, D3, D4, D5 a usměrňuje okolo 200 rozličných chemických pochodů v organismu. I proto bychom měli dbát na jeho dostatečnou denní hladinku, která se má pohybovat okolo 20 μg/den. Ve slunečných letních dnech můžeme již 10minutovým pobytem na slunci při ozáření čtvrtiny těla, pokud nepoužijeme ochranný krém, přijmout skrze kůži jeho dostatečné množství a nehrozí předávkování. Organismus jeho tvorbu včas zastaví. 

„V ostatních případech jej můžeme dodávat z potravin, což je druhý nejpřirozenější zdroj. Vitamín D2, vitamín D3 a jejich metabolity přijímané potravinami se vstřebávají v tenkém střevě do lymfatického systému v krvi. Vstřebatelnost tímto způsobem se pohybuje okolo 80 %. Navíc, a to je důležité, riziko předávkování vitamínem D ze stravy je velmi nepravděpodobné,“ říká Šimková. 

 Vitamín D najdeme hojně zastoupen v rybím tuku, játrech tresky, halibuta či makrely nebo ve svalovině ryb jako je losos. Dobrým zdrojem jsou i žloutky či houby - například žampiony, Jidášovo ucho nebo shitake. Což, jak sami uznáte, nejsou často konzumované druhy potravin v českém jídelníčku.

Další neméně důležitou rolí, na kterou je dobré upozornit, je rozvoj imunopatologických reakcích, a to především v autoimunitě. Vitamín D ovlivňuje rozvoj onemocnění, kdy organismus bojuje sám proti sobě. Řeč je o onemocněních štítné žlázy, diabetu, celiakii či roztroušené skleróze.

Směs listových salátů s ořechy a tuňákem, sušenými rajčaty a jogurtovo-citronovým dresingem

Ingredience:

  • 2 g cukru
  • 25 g bílého jogurtu
  • čerstvá, nebo sušená meduňka
  • 8 g sušených rajčat
  • 55 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 20 g zakysané smetany (12 % tuku)
  • 5 g bílého suchého vína
  • citronová kůra
  • pepř
  • sůl
  • 40 g čekanky
  • 40 g salátu lollo rosso
  • 40 g salátu dubáček červený
  • 15 g vlašských ořechů
  • 15 g kešu ořechů
  • šťáva z citronu

Postup: Saláty důkladně očistíme, omyjeme a ručně natrháme. Naaranžujeme je na talíř, přidáme kousky okapaného tuňáka, nahrubo nasekaná sušená rajčata a posypeme ořechy. Na dresing smícháme jogurt, zakysanou smetanu, víno, šťávu z citronu, trochu citronové kůry, sůl, pepř, cukr dle potřeby (není nutný), nakonec přimícháme najemno nasekanou meduňku.

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....