Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Nespoléhejte na slunce. Jakým jídlem nejlépe doplnit vitamin D?

Směs listových salátů s ořechy a tuňákem, sušenými rajčaty a jogurtovo-citronovým dresingem foto: Zdravé stravování

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie lepšit imunitu.
  5:46

Vitamín D zastřešuje podskupinu vitamínů D2, D3, D4, D5 a usměrňuje okolo 200 rozličných chemických pochodů v organismu. I proto bychom měli dbát na jeho dostatečnou denní hladinku, která se má pohybovat okolo 20 μg/den. Ve slunečných letních dnech můžeme již 10minutovým pobytem na slunci při ozáření čtvrtiny těla, pokud nepoužijeme ochranný krém, přijmout skrze kůži jeho dostatečné množství a nehrozí předávkování. Organismus jeho tvorbu včas zastaví. 

„V ostatních případech jej můžeme dodávat z potravin, což je druhý nejpřirozenější zdroj. Vitamín D2, vitamín D3 a jejich metabolity přijímané potravinami se vstřebávají v tenkém střevě do lymfatického systému v krvi. Vstřebatelnost tímto způsobem se pohybuje okolo 80 %. Navíc, a to je důležité, riziko předávkování vitamínem D ze stravy je velmi nepravděpodobné,“ říká Šimková. 

 Vitamín D najdeme hojně zastoupen v rybím tuku, játrech tresky, halibuta či makrely nebo ve svalovině ryb jako je losos. Dobrým zdrojem jsou i žloutky či houby - například žampiony, Jidášovo ucho nebo shitake. Což, jak sami uznáte, nejsou často konzumované druhy potravin v českém jídelníčku.

Další neméně důležitou rolí, na kterou je dobré upozornit, je rozvoj imunopatologických reakcích, a to především v autoimunitě. Vitamín D ovlivňuje rozvoj onemocnění, kdy organismus bojuje sám proti sobě. Řeč je o onemocněních štítné žlázy, diabetu, celiakii či roztroušené skleróze.

Směs listových salátů s ořechy a tuňákem, sušenými rajčaty a jogurtovo-citronovým dresingem

Ingredience:

  • 2 g cukru
  • 25 g bílého jogurtu
  • čerstvá, nebo sušená meduňka
  • 8 g sušených rajčat
  • 55 g tuňáka ve vlastní šťávě
  • 20 g zakysané smetany (12 % tuku)
  • 5 g bílého suchého vína
  • citronová kůra
  • pepř
  • sůl
  • 40 g čekanky
  • 40 g salátu lollo rosso
  • 40 g salátu dubáček červený
  • 15 g vlašských ořechů
  • 15 g kešu ořechů
  • šťáva z citronu

Postup: Saláty důkladně očistíme, omyjeme a ručně natrháme. Naaranžujeme je na talíř, přidáme kousky okapaného tuňáka, nahrubo nasekaná sušená rajčata a posypeme ořechy. Na dresing smícháme jogurt, zakysanou smetanu, víno, šťávu z citronu, trochu citronové kůry, sůl, pepř, cukr dle potřeby (není nutný), nakonec přimícháme najemno nasekanou meduňku.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...