Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Podpořte imunitu antioxidanty. Zkuste pesto z červené řepy

Jídlo

  5:54
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Pesto z červené řepy s piniovými oříšky foto: Zdravé stravování

Jsou to právě virové i bakteriální infekce, ale také znečištěné prostředí, stres, nesprávný životní styl, kouření, konzumace alkoholu, nevhodná strava nebo nedostatek aktivního pohybu, co v lidském organismu vyvolává vznik volných radikálů, a tím pádem škodlivého oxidačního stresu. Ten způsobuje předčasné stárnutí organismu a celkové zhoršení imunitního systému. 

Více receptů najdete zde

Oxidační stres je ale také na vině u mnoha dalších civilizačních a chronických onemocnění – od mozkové mrtvice a infarktu, přes rakovinu a onemocnění očí, až po Alzheimerovu chorobu. Mezi nejdůležitější antioxidanty, tedy látky, které proti volným radikálům bojují, patří vitamin E a flavonoidy. 

„Zajímavostí určitě je, že poměrně velké množství antioxidantů nalezneme v kávě, černém čaji, kakau – tedy i v hořké čokoládě, nebo třeba ve vínu. V současnosti je velkým hitem matcha čaj, zelený ječmen nebo chlorella. Přírodní zdroje jsou vždy účinnější než ty syntetické a takovou hezkou poučkou je jíst podle barev duhy, tedy různé druhy ovoce a zeleniny, potom má organismus antioxidantů vždy dostatek,“ radí Šimková ze Zdravého stravování.

Pesto z červené řepy s piniovými oříšky

Ingredience:

  • 80 g červené řepy
  • 5 g kešu ořechů
  • 2 g česneku
  • 10 g olivového oleje
  • 5 g parmazánu
  • 5 g piniových ořechů
  • sůl
  • tymián

Postup: Řepu zabalíme s tymiánem, mořskou solí a kapkou olivového oleje do alobalu. Pečeme v troubě při 160 °C do měkka. Po vychladnutí řepu oloupeme. Do mixéru dáme nejprve upečenou řepu, česnek a zbytek oleje. Rozmixujeme do hladka, přidáme kešu, krátce rozmixujeme a nakonec přidáme parmazán. Ještě krátce rozmixujeme a nakonec dochutíme solí. Pesto zdobíme piniovými ořechy. Podáváme k běžnému nebo křehkému pečivu (skvěle se hodí minitousty).

Autor: