Vstřebatelnost tímto způsobem se pohybuje okolo 80 %. Navíc, a to je důležité, riziko předávkování vitamínem D ze stravy velmi je nepravděpodobné. Vitamín D najdeme hojně zastoupen v rybím tuku, játrech tresky, halibuta, či makrely nebo svalovině ryb jako je makrela či losos. Dobrým zdrojem jsou i žloutky či houby, např. žampiony, Jidášovo ucho nebo shitake. Což, jak sami uznáte, nejsou často konzumované druhy potravin v českém jídelníčku.
Více receptů najdete zde |
Další neméně důležitou rolí, na níž je dobré upozornit, je rozvoj imunopatologických reakcí, a to především v autoimunitě. Vitamín D ovlivňuje rozvoj onemocnění, kdy organismus bojuje sám proti sobě. Řeč je o onemocněních štítné žlázy, diabetu, celiakii či roztroušené skleróze.
„Poslední zajímavostí je i fakt, že vitamín D se váže na tělesný tuk, a to až z 50 %. Takto vázaný vitamín D, se dál v organismu nevstřebává. A právě u obézních jedinců se často naráží na nedostatek vitamínu D a tato skupina lidí patří mj. do rizikových skupin ve vztahu k covidu. Zamysleme se tedy nejen nad dodáváním jednotlivých vitamínů, ale nad skladbou stravy obecně. Vyvážený a pestrý jídelníček spolu s pohybem zajistí převahu energetického výdeje nad příjmem, čímž ovlivníme množství tuku v těle, potažmo usnadníme absorpci zmiňovaného vitamínu D,“ uzavírá nutriční specialistka.
Míchaná vajíčka s uzeným sýrem a celozrnnou bagetou
- 20 g cibule
- 2 ml řepkového oleje
- 100 g vajíček (2 ks)
- 10 g uzeného sýra
- 5 g zrnek granátového jablka
- 1 g hladkolisté petržele
- sůl, pepř
- 50 g celozrnné bagety
Postup: Cibuli nakrájíme najemno a zarestujeme na řepkovém oleji. Poté přidáme rozšlehaná vajíčka smíchaná s nasekanou petrželkou. Směs dobře mícháme. Nakonec vajíčka ochutíme solí a pepřem. Tvrdý sýr nastrouháme a posypeme jím vajíčka spolu se zrnky granátového jablka. Podáváme s celozrnnou bagetkou.