Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Snídaně s vitaminem D. Míchaná vajíčka s uzeným sýrem a celozrnnou bagetou

Jídlo

  8:52
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Míchaná vajíčka s uzeným sýrem a celozrnnou bagetou foto: Zdravé stravování

Vstřebatelnost tímto způsobem se pohybuje okolo 80 %. Navíc, a to je důležité, riziko předávkování vitamínem D ze stravy velmi je nepravděpodobné. Vitamín D najdeme hojně zastoupen v rybím tuku, játrech tresky, halibuta, či makrely nebo svalovině ryb jako je makrela či losos. Dobrým zdrojem jsou i žloutky či houby, např. žampiony, Jidášovo ucho nebo shitake. Což, jak sami uznáte, nejsou často konzumované druhy potravin v českém jídelníčku.

Více receptů najdete zde

Další neméně důležitou rolí, na níž je dobré upozornit, je rozvoj imunopatologických reakcí, a to především v autoimunitě. Vitamín D ovlivňuje rozvoj onemocnění, kdy organismus bojuje sám proti sobě. Řeč je o onemocněních štítné žlázy, diabetu, celiakii či roztroušené skleróze.

„Poslední zajímavostí je i fakt, že vitamín D se váže na tělesný tuk, a to až z 50 %. Takto vázaný vitamín D, se dál v organismu nevstřebává. A právě u obézních jedinců se často naráží na nedostatek vitamínu D a tato skupina lidí patří mj. do rizikových skupin ve vztahu k covidu. Zamysleme se tedy nejen nad dodáváním jednotlivých vitamínů, ale nad skladbou stravy obecně. Vyvážený a pestrý jídelníček spolu s pohybem zajistí převahu energetického výdeje nad příjmem, čímž ovlivníme množství tuku v těle, potažmo usnadníme absorpci zmiňovaného vitamínu D,“ uzavírá nutriční specialistka.

Míchaná vajíčka s uzeným sýrem a celozrnnou bagetou

  • 20 g cibule 
  • 2 ml řepkového oleje
  • 100 g vajíček (2 ks)
  • 10 g uzeného sýra
  • 5 g zrnek granátového jablka
  • 1 g hladkolisté petržele
  • sůl, pepř
  • 50 g celozrnné bagety

Postup: Cibuli nakrájíme najemno a zarestujeme na řepkovém oleji. Poté přidáme rozšlehaná vajíčka smíchaná s nasekanou petrželkou. Směs dobře mícháme. Nakonec vajíčka ochutíme solí a pepřem. Tvrdý sýr nastrouháme a posypeme jím vajíčka spolu se zrnky granátového jablka. Podáváme s celozrnnou bagetkou.

Autor: