Vitamín D je veřejnosti znám hlavně tím, že podmiňuje využitelnost vápníku. „Jednoduše řečeno, většina z nás ví, že pokud bychom organismus nezásobili déčkem, tak by nedošlo ke vstřebání vápníku ze stravy, byť bychom konzumovali hodně mléčných výrobků, mléka či luštěnin, tedy potravin bohatých na vápník,“ zmiňuje Šimková. Menší povědomí panuje však o úloze vitamínu D ve vztahu k imunitě, která je velmi významná.
„Ukazuje se, že vitamín D efektně funguje při obraně proti infekcím, tedy je pravděpodobné, že i v případě virových infekcí dýchacích cest může snížit riziko jejich vzniku či zmírnit průběh infekce,“ doplňuje Šimková. V současné době je to předmětem podrobných zkoumání, protože by to mohlo napomoci v boji proti covidu.
Palačinky s broskvovo-mátovou omáčkou a zakysanou smetanou
Ingredience (na 1 porci):
- 56 g polotučného mléka
- 28 g hladké mouky
- 3 g cukru
- 10 g vejce
- sůl
- 3 g řepkového oleje
- 75 g broskví (čerstvé, či konzervované)
- 1,5 g máty
- 1,1 g tapiokového škrobu (lze použít i bramborový)
- 4 g cukru
- šťáva z citronu
- 80 g zakysané smetany (16 % tuku)
Postup přípravy palačinek: Smícháme cukr (3 g), sůl, mouku. Poté důkladně prošleháme s mlékem a vejcem. Ze vzniklého těsta připravíme na pánvi s troškou oleje palačinky.
Postup přípravy omáčky: Do pánve dáme cukr (4 g) a necháme ho rozpustit, přidáme broskve nakrájené na drobné kostičky 1x1 cm (možno i se šťávou) a necháme probublat. Dochutíme lehce citronovou šťávou. Polovinu ovocné směsi rozmixujeme dohladka a zahustíme škrobem. Pak zamícháme s druhou polovinou broskví, aby v omáčce zůstaly i kusy ovoce. Nakonec přimícháme nasekanou mátu. Na palačinky dáme omáčku a trochu zakysané smetany.