Vitamíny skupiny B jsou velkými pomocníky při redukci hmotnosti, protože se podílejí na metabolismu sacharidů a metabolismu energie jako takové. A jak se zkoumání koronaviru vyvíjí, ukazuje se, že mj. obézní část populace se řadí mezi rizikové cílové skupiny. Zamysleme se tedy, zda nezapracovat na celkové redukci hmotnosti a proměně jídelníčku, ne z důvodu estetických, ale z důvodu vykročení za zdravím.
Vitamíny B-komplexu mají mnoho účinků v organismu, obecně asi nejvíce jsou známy pro svoji klíčovou roli v hospodaření s energií v organismu. Nezanedbatelná je i úloha ve spojení s imunitním systémem. Riboflavin, což je vitamín B2, je důležitý při rekonvalescenci po prodělání zánětlivých onemocněních. Pokud jej budeme kombinovat s jinými vitamíny skupiny B, nebo vitamíny C a A, tak zvýšíme jejich účinek.
„Pozor však na vitamín B2, stejně tak i na B6, B9 a B12. Jsou velmi citlivé na antibiotika či antikoncepční pilulky, které jej zničí a nedostatek vitamínů skupiny B může snížit odolnost proti virovým onemocněním. Riboflavin si člověk neumí syntetizovat, a proto je nutné ho organismu dodávat, nejpřirozeněji stravou,“ říká Šimková. Bohatým zdrojem vitamínu B2 je droždí, sýry, mléko, maso a obiloviny.
Tortilla s hovězím masem, lilkem a batáty
Ingredience:
- 1,5 celozrnné tortilly
- 180 g hovězí kýty
- 75 g batátů
- 60 g lilku
- 30 g cibule
- 30 g bílého jogurtu
- 15 g arašídového másla
- 3 g oleje
- 4,5 g hořčice dijonské
- černý a kajenský pepř
- sušený koriandr
- česnek
- sůl
- uzená mletá paprika
- 0,3 g sušeného chilli
- masový vývar
Postup: Batáty oloupeme. Lilek očistíme a spolu s batáty nakrájíme na kostky asi 2x2 cm. Cibuli očistíme a nakrájíme na půlměsíčky. Připravíme si marinádu na maso z oleje, uzené papriky, koriandru, soli, česneku, pepřů a chilli. Maso nakrájíme na menší kousky a naložíme. Necháme odpočívat alespoň hodinu.
Na rozpálené pánvi zarestujeme maso doměkka, vyndáme z pánve, přidáme cibuli - restujeme do zlatova, pak přidáme i lilky a batáty, zalijeme vývarem a přidáme arašídové máslo. Důkladně zamícháme a v případě potřeby osolíme. Necháme dusit na mírném plameni pod pokličkou zhruba 45 minut. Tortillu namažeme jogurtem smíchaným s dijonskou hořčicí, navrstvíme zeleninovou směs a maso. Zavineme.