Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Zinek a selen na imunitu. Uvařte si dušenou kapustu s hovězím

Jídlo

  5:00aktualizováno  5:40
Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte, ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

Dušená kapusta s hovězími nudličkami, špalda foto: Zdravé stravování

Zinek i selen jsou stopové esenciální prvky vyskytující se v lidském organismu. Jejich kombinace v těle působí antikarcinogenně, společně bojují proti volným radikálům, které ničí sloučeniny tvořící buňky a tím je poškozují. Oba také zpomalují stárnutí organismu.

Selen bývá nejčastěji zmiňován v souvislosti s mužskou neplodností nebo také s funkcí štítné žlázy. Zinek je zase skloňován v mnoha pádech v souvislosti s těhotenstvím a správným vývojem plodu. Oba jsou ale velmi důležité právě i pro imunitní systém, mají vliv na funkci řady enzymů a tak příznivě ovlivňují obranyschopnost organismu.

Selen má mimo jiné vliv na zrání a pohyblivost spermií, činnost štítné žlázy, ale třeba i na nehty a vlasy. Jeho nedostatek se projevuje poškozením srdečních a svalových buněk, ale i nervového systému nebo žaludku a střev. Zinek je zase potřebný pro tělesný růst a vývoj, účastní se při tvorbě inzulínu a má zásadní vliv na metabolismus cukrů, tuků a bílkovin. Jeho nedostatek způsobuje únavu, časté změny nálad, nechutenství nebo zhoršení kvality kůže, nehtů a vlasů.

„Při konzumaci pestré a vyvážené stravy by člověk s nedostatkem selenu ani zinku neměl mít problém. Selen nalezneme ve vnitřnostech, luštěninách, rybím masu, para ořechách nebo vejcích. Velkým zdrojem zinku jsou ústřice, dýňová semínka, dále pak hovězí či vepřové maso, ale i sýry. Potřeba obou prvků se v organismu zvýší při infekčních onemocněních, ale například i při konzumování velkého množství tuků, alkoholu nebo při kouření. Do skupin ohrožených nedostatkem selenu či zinku patří senioři, ale i striktní vegani a vegetariáni,“ říká Šimková.

Dušená kapusta s hovězími nudličkami, špalda

Suroviny:

  • 40 g špaldy v suchém stavu
  • 100 g hovězího masa
  • 110 g kapusty
  • 20 g cibule
  • 4 g řepkového oleje
  • 20 g loupaných brambor
  • 2 g čerstvého česneku
  • vývar dle potřeby
  • sůl, pepř

Postup: Špaldu uvaříme podle návodu. Cibuli orestujeme na oleji, přidáme nakrájenou kapustu a strouhané brambory na zahuštění, podlijeme vývarem a dusíme doměkka, dochutíme solí, pepřem a česnekem. Maso nakrájíme na nudličky, zarestujeme, ochutíme česnekem, osolíme, opepříme, dle potřeby podlijeme vývarem a vaříme doměkka. Vývar se postupně redukuje, hotové maso podáváme jen s trochou šťávy.

Autor: