Více receptů najdete zde |
Zinek i selen jsou stopové esenciální prvky, vyskytující se v lidském organismu. Jejich kombinace v těle působí antikarcinogenně, společně bojují proti volným radikálům, které ničí sloučeniny tvořící buňky, a tím je poškozují. Oba také zpomalují stárnutí organismu. Selen bývá nejčastěji zmiňován v souvislosti s mužskou neplodností nebo také s funkcí štítné žlázy. Zinek je zase skloňován v mnoha pádech v souvislosti s těhotenstvím a správným vývojem plodu. Oba jsou ale velmi důležité právě i pro imunitní systém, mají vliv na funkci řady enzymů, a tak příznivě ovlivňují obranyschopnost organismu.
„Při konzumaci pestré a vyvážené stravy by člověk s nedostatkem selenu ani zinku neměl mít problém. Selen nalezneme ve vnitřnostech, luštěninách, rybím masu, para ořechách nebo vejcích. Velkým zdrojem zinku jsou ústřice, dýňová semínka, dále pak hovězí či vepřové maso, ale i sýry. Potřeba obou prvků se v organismu zvýší při infekčních onemocněních, ale například i při konzumování velkého množství tuků, alkoholu nebo při kouření. Do skupin ohrožených nedostatkem selenu či zinku patří senioři, ale i striktní vegani a vegetariáni,“ říká nutriční specialistka.
Hovězí na víně se žampiony, šťouchané brambory
- 110 g hovězí kýty
- 4 g řepkového oleje
- 15 g suchého červeného vína
- masový vývar
- 40 g mrkve
- 100 g žampionů
- 50 g cibule
- bramborový škrob na případné zahuštění
- 170 g brambor
- česnek
- mletý bobkový list
- tymián
- mletý černý pepř
- sůl
- nať z petržele na zdobení
Postup: Omyté a osušené maso nakrájíme na kostky. Očištěnou mrkev nakrájíme na julienny a žampiony na plátky. Na rozpáleném řepkovém oleji (2 g) orestujeme najemno nakrájenou cibuli (20 g), přidáme žampiony, mrkev a opečeme dozlatova. Poté přidáme kostky masa a ze všech stran necháme zatáhnout. Osolíme, opepříme. Vlijeme víno a vývar tak, aby bylo maso zakryté. Přidáme česnek, tymián, bobkový list a necháme vařit. Pokud by byla omáčka příliš řídká, můžeme zahustit škrobem dle potřeby.
Brambory uvaříme doměkka. Najemno nakrájenou cibuli (30 g) osmahneme na oleji (2 g). Brambory rozšťoucháme společně s osmaženou cibulí a nasekanou petrželkou.