Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Ve známé pivnici zkouší trik. Místo půllitru nabízí 0,47 litru

Jídlo

  7:00aktualizováno  15:33
PRAHA - 'To dojde' - oblíbená výmluva všech hostinských, když má snad zákazník pocit, že nedostal poctivou míru. V pražské pivnici U Pinkasů si už stěžovat nemůžete. Ryska na půllitru tu není směrodatná, točí se tu teď 0,47 litru. Přesvědčila se o tom redaktorka serveru Lidovky.cz

Takové pivo dostanete U Pinkasů. Na "podmírák" si ale stěžovat nemůžete. foto: Michaela Černá, Lidovky.cz

"A to jsme ještě nebyli U Pinkasů! Tam je výčepní, ten to pivo úplně hejčká!" pochvaluje si vyhlášenou pražskou pivnici Rudolf Hrušínský alias komisař Ledvina ve filmu Adéla ještě nevečeřa. Věta už zlidověla a podnik se díky ní dostal do povědomí zákazníků jako záruka poctivé hospody se skvělým pivem.

I teď to U Pinkasů dýchá tradicí. V nejstarší pražské hospodě s plzeňským pivem se ani nečeká, až si vyberete stůl. Výčepní se ptá hned, jak uvidí zákazníka ve dveřích. "Dvě plzně?" houkne a už bere do ruky půllitry.

Půllitr mate zákazníky

A to je právě kámen úrazu. Půllitr vám na stole sice přistane, nápoje je jasně pod rysku, ale na podmíru už si stěžovat nemůžete. V nápojovém lístku totiž stojí, že U Pinkasů se točí 0,47 litru místo obvyklého 0,5 litru.

Co na to pivovar?

"Snahou provozovatele restaurace je nabídnout pivo v co nejlepší kvalitě. Využívá přitom způsob čepování na hladinku, při kterém vynikají jeho vlastnosti. Pokud jsme informováni, provozovatel restaurace uvádí přesnou informaci o objemu čepovaného piva v nápojovém lístku," vzkázal mluvčí Plzeňského Prazdroje serveru Lidovky.cz.

"A proč vás to zajímá?" zní první bezděčná reakce provozního pražské pivnice U Pinkasů na dotaz redaktorky serveru Lidovky.cz, proč se v podniku netočí klasický půl litr piva. "Máme takovou hladinku na jedno natočení," vysvětluje posléze. Na otázku, zda není zvykem čepovat půllitru, se už vysloveně kroutí: "Takovou máme cenu na jídelním lístku, tak takhle čepujeme," vysvětluje provozní.

Po upozornění, že je obvyklé čepovat půl litru piva a zákazníci "ošizenou" míru zřejmě nečekají, provozní vpadne do rozhovoru: "Obvyklých je spoustu věcí," ukončuje rázně diskuzi. Posléze ještě doplňuje: "Půl litru piva se na jedno natočení také dá načepovat, ale musíte tam mít nějakou toleranci. Vždycky se to prostě nepodaří, proto tím tomu předcházíme," dokončuje a loučí se.

Překvapení pro štamgasty

Nepříjemně překvapení jsou i zákazníci. "Co jste si objednali, pánové?" ptá se redaktorka dvou mužů, co se očividně stavili "na jedno" před obědem. "Velké pivo," zní jednotná odpověď. "Jaký to je objem?" zkouší to znovu. "Přeci půl litru," odpovídají nechápavě.

Když je požádá, aby se podívali do nápojového lístku, nejdřív nenachází nic neobvyklého. "Aha, ta míra" volá pak vítězoslavně jeden z nich. Rázem se však zamračí. "To je tedy hodně zajímavé. Přišli jsme na normální velké, takovéhle jednání bychom tady nečekali," komentuje nad půllitrem piva. Tedy, pardon. Nad 0,47litrem piva.

Vítek a Tomáš, jak se muži posléze představují, nejsou z Prahy. Jeden z nich přijel z Kutné Hory, druhý je až z Pardubic. Pivnici navštívili právě kvůli její pověsti. Těžko říct, jestli tu v pátek nebyli naposledy. 

Z piva není upito. Takhle vypadá po opadnutí pěny. Na podmíru si ale stěžovat nemůžete.

Je to vtip? diví se znalci

Nezvyklá míra piva pobavila i pivní znalce. "Čepovat 0,47 litru rozhodně není obvyklé," říká se smíchem Prezident Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň. "Obvyklý objem je 0,3 a 0,5 litru," potvrzuje obecně známý zvyk. "Nemám tušení, proč to dělají, ale nikdy jsem se s tím nesetkal," říká Šuráň.

Hlídejte správnou míru s námi

Setkali jste se v pivnicích s podobným přístupem? Točí u vás poctivou míru? Napište nám na e-mailovou adresu internet@lidovky.cz a jako předmět uveďte heslo "Poctivé pivo". Můžete psát vzkazy i na Twitteru s hashtagem #poctivepivo.

Obdobně to vidí i Karel Benáček, průvodce po tuzemské pivní mapě ze společnosti Czech Beer Tours. "To je v každém případě velice zajímavé. Je to jedna z nejznámějších plzeňských hospod a taková míra vypadá trochu jako vtip," říká překvapeně Benáček. "Asi je to tolerance kvůli kradoucím číšníkům," vtipkuje. "Pokud je to ale uvedeno v nápojovém lístku, tak je to v pořádku. Ta odchylka je minimální," hodnotí už vážně.

V pivnici už netočí 0,5 litru piva. Dostanete 0,47 litru.

Nezvyklá míra nevadí ani České obchodní inspekci. "Pokud je míra uvedená na nápojovém lístku, nelze chování označit za klamání zákazníka," uvedl pro sever Lidovky.cz tiskový mluvčí Denis Gaidoš. 

"Každá provozovna má povinnost mít cejchovanou sklenici. V tomhle případě to bude měřidlo 0,47 litru a na požádání zákazníka musí být míra piva přeměřena. Pokud má host pochybnost o správné míře čepované v podniku, měl by se ozvat, nebo do té restaurace nejlépe už nechodit," radí mluvčí.

Půllitry z hospod mizí

První, kdo porušil českou tradici a nečepuje do půllitrů, je známá pivnice U Fleků. Ta už před lety ustoupila od klasických půllitrů a čepuje do sklenic o objemu 0,4 litru. Zcela opačným směrem se před časem vydal pivovar Starobrno, který v rámci propagační akce nechal vyrobit sklenice se dvěma ryskami 0,5 a 0,6 litru. Po určitou dobu tak lidé po zaplacení půllitru piva dostali načepovanou deci jako bonus.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!