Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -3 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Večeře pro dva v nejlepší restauraci? Připravte si dvacet tisíc

Restaurace Noma v Kodani, která vévodí žebříčku nejlepších restautací světa. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Restaurace Noma v Kodani, která vévodí žebříčku nejlepších restautací světa. | foto: Reuters

Chcete se najíst v nejlepší restauraci na světě? V kodaňské Nomě zaplatíte za jídlo až deset tisíc korun. I přestože se dánská restaurace opakovaně objevuje na vrcholu všech žebříčků, jídlo je zde přinejmenším předražené. Stejně tak v podnicích, které se umístily hned za ní.

V nedávném hodnocení britského časopisu Restaurant Magazine, který sestavuje žebříček nejlepších restaurací na světě, zvítězila kodaňská Noma. restaurace, která se zaměřuje především na severskou klasiku. Loňský vítěz El Celler de Can Roca ze španělské Girony získal v pořadí 50 nejlepších restaurací světa druhé místo. Jako třetí skončil italský podnik Osteria Francescana.

Restaurace Noma

Šéfkuchař vítězné restaurace Noma Rene Redzepi.

Noma byla otevřena v roce 2004 a podle magazínu od základu změnila pohled na severskou kuchyni. Sama zpracovává maso, včetně uzení, sušení a nasolování. Stejně tak používá vlastní octy z ovoce i destiláty. Zaměřuje se víc na pivo, než na víno a soustředí se na domácí suroviny včetně šneků, trnek nebo nezralých švestek.

Noma

A kolik v nejlepší restauraci zaplatíte za jídlo? Menu v Nomě stojí 1600 dánských korun (5920 korun), pokud jídlo spárujete ještě s vínem, připlatíte si 1000 DKK (3700 korun). Za menu pro jednoho tedy zaplatíte necelých deset tisíc. I přesto si na místo v Nomě počkáte dlouho. rezervace mají většinou na tři měsíce dopředu zaplněné. Jen tak přijít a objednat si jídlo? Nemožné.

El Celler de Can Roca (Girona)

Restauraci Celler de Can Roca vlastní tři bratři. Je otevřená od roku 1986 a specializuje se na katalánské suroviny a molekulární kuchyni. Na webových stránkách ale neuvadí ceny.

Osteria Francescana

V restauraci Osteria Francescana máte na výběr ze tří druhů menu. Za nejlevnější zaplatíte 130 euro, pokud byste ho chtěli párovat s vínem, příplatíte si ještě 70 euro. Menu vás tedy bude stát zhruba 5400 korun. Za menu Classic zaplatíte 165 euro (s vínem ještě 95 euro navíc). Je tedy jestě o dva tisíce dražší než základní menu. Nejdražší menu stojí 190 euro a za párování s vínem si připlatíte skoro tolik, kolik za jídlo (140 euro). Ve dvou vás večeře bude stát kolem 18 tisíc korun.

Jeden z pokrmů, které dostanete v restauraci Osteria Francescana

Výběr nejlepší restaurace na světě:

Na výběru nejlepšího podniku se podílí více než 800 šéfkuchařů, majitelů restaurací a novinářů. "Šéfkuchař a majitel Nomy René Redzepi je uznáván za svou vysoce originální, někdy až viscerální podobu nové severské kuchyně," uvedli organizátoři ve zdůvodnění pořadí. Redzepi prý přistupuje k severské kuchyni novátorsky a nebojí se experimentů.

Peníze mě omámily. Upřímná zpověď Jana Šimáka, proč ho fotbal přestal bavit

Jan Šimák | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Už nikdy nezjistí, jak dobrý doopravdy mohl být. Říkalo se, že má větší talent než Tomáš Rosický, ale místo, aby si po...

Dům pana Hrbáčka navždy potemní. Letos jeho potomci rozsvítili naposledy

Dům Antonína Hrbáčka v Lípě se v roce 2020 rozzářil před Vánocemi naposledy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Sedmnáct let postupně vylepšoval a rozšiřoval osvětlení svého domu v Lípě u Zlína Antonín Hrbáček. Jeho vánoční výzdoba...

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Kila půjdou dolů, sebevědomí nahoru. Zapojte se do Novoroční výzvy
Kila půjdou dolů, sebevědomí nahoru. Zapojte se do Novoroční výzvy

Shodit vánoční kila je přetěžký úkol, ale jde to. Dokonce i doma a tak, aby vás to bavilo. Stačí se zapojit do padesátidenní novoroční výzvy od...