3. dubna 2019 5:50 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Veganské zákusky? Zkuste Pavlova s vanilkovým krémem

Pavlova s vanilkovým krémem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pavlova s vanilkovým krémem | foto: Moderní veganské dezerty

Že makronky nelze udělat bez bílků či čokoládová pěna bez smetany? Kuchařka Moderní veganské dezerty vám ukáže, že lehkou úpravou tradičních receptur můžete získat dezerty zdravější, svěžejší a chuťově zajímavější, než jsou jejich originální verze. Vyzkoušejte recept na pekanovo-banánový chlebíček podle Petry Stahlové.

Pavlova s vanilkovým krémem

Pavlova

  • 100 g dobře vychlazené aquafaby (nálev z cizrny)
  • 0,5 g vinného kamene
  • 0,2 g xantanové gumy
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 g kukuřičného škrobu
  • zrníčka z 1 vanilkového lusku
  • vanilkový krém
  • 30 g krupicového cukru
  • 23 g kukuřičného škrobu
  • 1 g agaru
  • 200 g kokosového mléka
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 150 g jemného tofu firm (silken tofu)
  • šťava z 1 limety

Malinová omáčka

  • 500 g malin
  • 50 g krupicového cukru
  • 40 g vody
  • 0,1 g xantanové gumy na 100 g šťávy

Dekorace

  • ovoce dle sezóny (v letě lesní ovoce, v zimě třeba tropické)
  • jedlé květy

Pavlova
Aquafabu, vinný kámen a xantanovou gumu dejte do mísy robotu a šlehejte na vyšší otáčky, dokud nezískáte měkké špičky. Postupně začněte přidávat cukr a šlehejte až do pevné pěny. Na závěr zašlehejte kukuřičný škrob a zrníčka z vanilky. Na plech vyložený pečicím papírem či silikonovou podložkou vytvořte jednoporcové pavlovy. Konkrétní tvar je zcela na vás – můžete použit cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a vytvořit pavlovy esteticky úhledne, nebo pomocí lžíce udělat z pěny menší obláčky s drobnou prohlubní uprostřed. Vložte do horkovzdušné trouby vyhřáté na 110 °C a sušte po dobu asi 3 hodin. Poté pavlovy nechte ve vypnuté troubě ještě několik hodin zchladnout a doschnout.

Vanilkový krém
Cukr promíchejte v misce se škrobem a agarem. Kokosové mléko nalijte do menšího hrnce, přidejte vanilková zrníčka i zbylý lusk, zahřejte a pak postupně vmíchejte do misky s cukrem. Vraťte do hrnce a za stálého mícháni vařte při nižší teplotě stejně jako pudink. Kvůli agaru je třeba, abyste krém zahřáli minimálně na 90 °C. Vyndejte vanilkový lusk, uvařený krém přelijte do misky, přímo na povrch položte potravinovou fólii a nechte v lednici zchladnout. Poté krém dejte do mixéru nebo procesoru společně s okapaným tofu a limetovou šťávou a promixujte. Dokončený krém přendejte zpátky do misky a nechte v lednici mírně ztuhnout.

Malinová omáčka
Maliny, cukr a vodu dejte do menšího hrnce a pozvolna ovoce pod pokličkou zcela rozvařte. Propasírujte přes velmi jemné sítko. Šťávu převažte, vypočtěte potřebné množství xantanové gumy (na 100 g šťávy 0,1 g xantanu) a společně promixujte ponorným mixérem.

Kompletace a dokončení
Pavlovy naplňte vanilkovým krémem, přelijte malinovou omáčkou a ozdobte vybraným ovocem a květy.

Poznámky
Aquafaba je nálev z uvařených luštěnin, většinou se používá cizrna. V obchodě sáhněte po neosolené variantě. Pokud by pavlovy během pečení začaly praskat, je to povětšinou kvůli vyšší vlhkosti v troubě. Proto na chvíli úplně maličko otevřete dvířka a zajistěte je třeba utěrkou, aby vlhkost mohla odejít. Upečené pavlovy chraňte až do podávání před vlhkostí, jinak ztratí svoji křupavost. 

Lidovky.cz

Další pochybení pardubické nemocnice. Novorozenci nepodali včas léky
Další pochybení pardubické nemocnice. Novorozenci nepodali včas léky

Nemocnice v Pardubicích čelí dalšímu obvinění. Při porodu novorozence tamní personál včas neodhalil problém, který bylo možné vyřešit medikací. Dítě bude mít doživotní následky.